Universiteit van Nederland

Emoties - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   9 November 2016  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom geniet jij soms zo van het leed van een ander?

  Waarom zijn fail-compilaties op YouTube zo populair? En hoezo bestaat Funniest Homevideo’s nog steeds? Prof. dr. Wilco van Dijk is expert in leedvermaak en legt het je allemaal uit.

  Door: prof. dr. Wilco van Dijk - Universiteit Leiden
 • Wanneer leidt woede ook echt tot agressief gedrag?

  Dat het niet gezond is om dingen op te kroppen weten we allemaal wel. Maar dr. Jill Lobbestael vertelt je ook waaróm dat zo is. Bestaan er verschillende soorten woede? En wanneer leidt woede tot agressie?

  Door: dr. Jill Lobbestael - Maastricht University
 • Waarom is spijt zo’n verschrikkelijk pijnlijke emotie?

  Marcel Zeelenberg onderzoekt hoe emotie (economisch) gedrag beïnvloedt. Interessant is vooral zijn theorie rondom gevoelens van ‘spijt’ als er een straatprijs op jouw postcode valt terwijl jij niet meedoet aan de bijbehorende loterij en je buurman wel. Wat doet dat met een mens?

  Door: prof. dr. Marcel Zeelenberg - Tilburg University
 • Waarom voel je je soms slecht terwijl je eigenlijk trots bent?

  Na lang blokken haal je een goed cijfer op een proefwerk, maar tegen klasgenoten zeg je dat je helemaal niet zo goed hebt geleerd en dat het vooral mazzel is. Een bijzonder fenomeen, dat alles te maken heeft met schaamte en trots. Dr. Yvette van Osch laat zien waar dat gedrag vandaan komt.

  Door: dr. Yvette van Osch - Tilburg University
 • Waarom is afgunst juist goed voor je?

  Wist je dat er een verschil is tussen jaloers zijn, afgunst voelen en iemand benijden? Niels van de Ven laat je als sociaal psycholoog en jaloezie-onderzoeker alle hoeken en gaten van deze complexe emotie zien. Heeft het ook voordelen om jaloers te zijn?

  Door: dr. Niels van de Ven - Tilburg University

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met