Universiteit van Nederland

Man/Vrouw? - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   15 March 2017  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom is het soms onduidelijk of een baby een jongetje of een meisje is?

  “Wordt het een jongetje of een meisje?” – De prangende vraag waar je negen maanden naar uitkijkt. En eindelijk is het dan zo ver. Een snelle blik en je zal het verlossende antwoord weten. Maar wat als het dan toch iets minder duidelijk te zien is dan je verwacht had. Geen jongen, maar ook geen meisje? Kan dat? Dr. Hedi Claahsen (Radboudumc) is kinderarts endocrinoloog en doet onderzoek naar interseksualiteit waarbij het geslacht bij de geboorte niet direct vastgesteld kan worden.

  Door: Dr. Hedi Claahsen - Radboudumc
 • Hoe is het om een vrouw te zijn, terwijl je je een man voelt?

  Ben je een man of een vrouw? Het is de basis waarop wij mensen indelen. Maar wat als je je niet thuis voelt in dit hokje waar je bent ingedeeld en je liever van geslacht verandert? Buiten deze hokjes stappen vergt moed. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) vertelt waar transgenders tegenaan lopen en hoe hier het beste mee valt om te gaan.

  Door: Dr. Mark Hommes - Open Universiteit
 • Zijn vrouwen betere leiders dan mannen?

  Een mannelijke leider is heel vanzelfsprekend. Ze stralen vaak meer dominantie uit en zijn van oorsprong strijders. Een vrouw als leider is minder gewoon, maar betekent dat dan ook dat vrouwen minder leiderscapaciteiten hebben? Evolutionair psycholoog Mark van Vugt (Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke leiders en wanneer welk soort leider onze voorkeur heeft.

  Door: Prof. Mark van Vugt - Vrije Universiteit Amsterdam
 • Waarom dragen jongens geen roze nagellak?

  Vrouwen houden van chocola, hangen uren aan de telefoon en nemen het liefst wel tien koffers mee als ze op vakantie gaan. Mannen daarentegen drinken graag bier, kijken naar voetbal en dromen van die snelle sportwagen. Oftewel het stereotype plaatje man versus vrouw. Maar waar komen deze stereotype ideeën vandaan? Sociaal wetenschapper Linda Duits (Universiteit Utrecht) onderzoekt welke rol de media hierin spelen en hoe deze onze kijk naar gendertypering beïnvloeden.

  Door: Dr. Linda Duits - Universiteit Utrecht
 • Waarom is een jongen een player en een meisje juist een slet?

  “Hoe meer meiden je gescoord hebt, hoe beter” – toch? Een jongen kan opscheppen over seks, maar als meisje kun je hier beter mee oppassen. Voor je het weet, vinden mensen je een slet. Genderstudies onderzoekster Marijke Naezer (Radboud Universiteit) bespreekt hoe seksueel gedrag van meiden anders wordt beoordeeld dan dat van jongens, en hoe jongeren omgaan met deze ongelijke normen.

  Door:  Marijke Naezer MA/MSc - Radboud Universiteit Nijmegen

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met