Universiteit van Nederland

Politiek! - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   11 January 2017  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Hoe probeert een politicus jouw stem te winnen?

  Voor duizenden euro’s aan advertentieruimte inkopen op Facebook of toch liever van deur-tot-deur om de kiezer te overtuigen te stemmen? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar de vraag is: welke is voor een politicus de effectiefste? Dr. Harm Kaal weet het antwoord.

  Door: dr. Harm Kaal - Radboud Universiteit Nijmegen
 • Is het goed voor de democratie als jij meer inspraak krijgt?

  Wat als je als burger direct invloed kunt uitoefenen op de politiek? Dus niet via een partij die jouw stem vertegenwoordigt, maar gewoon 1-op-1 inspraak? Of wat als je vaker mag stemmen in een referendum? Dit is wat een directe democratie beoogt en waar sommigen al jaren van dromen. Is dit de oplossing om politiek vertrouwen (terug) te winnen?

  Door: dr. Kristof Jacobs - Radboud Universiteit Nijmegen
 • Waarom zijn populistische politici nu succesvoller dan ooit?

  Populistische partijen doen het goed. Reden daarvoor wordt meestal gezocht in de ‘boze burger’ die ‘gehoord wil worden’. Maar is dat dé verklaring voor de opkomst van deze partijen? Politiek historicus Koen Vossen weet hoe het zit.

  Door: dr. Koen Vossen - Radboud Universiteit Nijmegen
 • Hoe word je een succesvolle politicus?

  De verkiezingen zijn voorbij en de politici lopen de deuren bij elkaar plat. Er moeten immers meerderheden gevormd worden en daar hebben partijen  elkaar hard voor nodig. Dat daar onverwachte vriendschappen uit voort kunnen komen die op soms onverwachte plekken gesloten worden, weet politiek historica Charlotte Brand je in dit college te vertellen.

  Door: dr. Charlotte Brand - Radboudumc
 • Kun je peilingen eigenlijk wel serieus nemen?

  ‘Schijnzekerheid’, ‘onbetrouwbaar’ en ‘stemmingmakerij’. Het fenomeen peilingen staat tegenwoordig nou niet bepaald in een positief daglicht. Politicoloog Tom Louwerse is specialist als het gaat om peilingen en vertelt je in dit college waarom ze er soms fiks naast zitten en of we ze inderdaad als ‘onbetrouwbaar’ kunnen bestempelen.

  Door: dr. Tom Louwerse - Universiteit Leiden

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met