Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit van Amsterdam

Hoe komt het dat een liedje in je hoofd blijft hangen?

Waarom ben je de hele dag hetzelfde liedje aan het neuriën? En hoe kan het dat je dat ene nummer zo snel herkent? Muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing (UvA) over de ingrediënten voor een echte hit. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Onze hersenen filtreren nuttige informatie uit muziek door af te stemmen op specifieke klanken. Lees hier meer over patroonherkenning in melodieën.

Henkjan Honing

Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ooit begonnen als musicus besloot hij voor de wetenschap te gaan. Met als enige doel: uitvinden wat ons muzikale dieren maakt.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom je zonder veiligheidsbeugel in een achtbaan kan

Over de kop gaan in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel. Het klinkt misschien bizar, maar het kan echt! Jurnan Schilder, werktuigbouwkundige aan de universiteit Twente heeft het zelfs al meerdere keren zelf uitgetest, en zonder enige angst. Hij weet namelijk als geen ander dat er in een achtbaan natuurkundige krachten op je werken die je stevig in je stoeltje drukken. Terwijl hij zelf een ritje maakt vertelt hij je dat dit precies dezelfde krachten zijn die dagelijks op ons werken, maar dat zij uit balans raken wanneer jij over de kop gaat. En dat die balansverstoring cruciaal is, om jou tijdens een achtbaanritje in je stoeltje te houden.

Is aangebrand eten slecht voor je?

Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer uit hoe dat zit.

Kan het lichaam zichzelf herstellen als het kapot is?

Ons lichaam is niet heel goed in beschadigingen repareren. Een wondje laten helen lukt nog wel, maar bijvoorbeeld een dwarslaesie kan je lichaam zelf niet herstellen. Je bent dan je leven lang verlamd. Hiervoor werkt Maritza Rovers, biomedisch ingenieur aan de TU Eindhoven, aan een oplossing. Met haar team werkt ze aan een soort gel die jouw cellen een boost kunnen geven om beschadigd weefsel weer te herstellen. Zo'n gel ontwikkelen is nog wel een hele klus. Je kan het nog het beste vergelijken met... het bouwen van een constructie met K'NEX, waarbij elk onderdeel nauwkeurig geplaatst moet worden om het juiste resultaat te bereiken.

Waarom begin je vanaf je 25e te lopen als een bejaarde?

Je denkt misschien dat je lichaam pas op je 60e oud wordt, maar dat begint eigenlijk al vanaf je 25e. Misschien merk je al dat je wat langzamer loopt of dat je sneller de trapleuning pakt bij het traplopen. Je beweegt voorzichter. Eline van der Kruk, biomechanisch ingenieur van de TU Delft, legt uit wat er wat er gebeurt met je lichaam vanaf je 25e.

Mag je ... ook al niet meer zeggen?

Flikker, hoer, allochtoon, het N-woord. Allemaal woorden die volgens het gros van de mensen écht niet meer kunnen. Maar niet al deze woorden zijn altijd negatief geweest, ooit was het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw met 'wijf' aan te spreken. Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de Open Universiteit neemt ons mee door de complexe geschiedenis van sommige woorden, hun functie in de maatschappij en de ideeën die erachter schuilgaan. We stellen hem de vraag: wat moeten we met deze beladen woorden? Benieuwd naar zijn advies? Bekijk dan snel de video.

Mogelijk dankzij

Met de steun van