Universiteit van Nederland

Hoe verspillen we minder grondstoffen en energie?

Door prof. dr. ir. Bert Weckhuysen

Lagen we vroeger wakker van zure regen, nu liggen we wakker van het broeikaseffect. En dus moeten scheikundigen hard aan de bak om uit te zoeken hoe we minder schadelijke stoffen uit kunnen stoten. Maar ze willen meer. Minder grondstoffen en energie verbruiken tijdens chemische processen bijvoorbeeld. Hoe doen we dat? Volgens Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) moeten we dan als een soort detectives erachter komen wat moleculen tijdens zo’n proces eigenlijk precies uitspoken. En het allerliefste wil je ze daarbij op heterdaad betrappen…..!

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.

Ook eten wordt vaak verspild. Ons beeld van perfecte appeltjes en peren is over datum, vindt voedselontwerper Katja Gruijters. Vreemd gevormd voedsel wordt nu vaak nog weggegooid of verwerkt omdat het er niet ‘perfect’ uitziet. Tijd om het een tweede kans te geven.Lees meer op NEMO Kennislink.