Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit van Amsterdam

Waarom werd een vervalsing aangezien voor Vermeers beste werk ooit?

De Emmaüsgangers. Ooit aangezien voor het ultieme werk van 17e eeuwse schilder Johannes Vermeer, maar in werkelijkheid een meestervervalsing door Han van Meegeren, een flamboyante kunstenaar uit de vorige eeuw. Van Meegeren heeft dit spelletje fantastisch gespeeld en de hele kunstwereld voor de gek gehouden. Hoe heeft de koper deze vervalsing over het hoofd kunnen zien? Wat speelde mee in de psyche van deze excentrieke vervalser? Leer alles over neppers en vervalsingen in dit college door kunsthistoricus Henk van Os (UvA). Wil je meer weten? Als je nieuwsgierig bent geworden, kun je via Kennislink verder lezen! Er is een nieuwe technologie bedacht waarbij je met behulp van atoomtesten kunt bepalen of een schilderij echt is of vals. Lees hier meer!  

prof. dr. Henk van Os

Prof. dr. Henk van Os is als hoogleraar Kunst en Samenleving verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1989 tot 1996 was professor Van Os algemeen directeur van het Rijksmuseum. Hij is een gewaardeerd kunstkenner en stelde onder andere de tentoonstellingen van het Groninger Museum, Het Mauritshuis en De Nieuwe Kerk te Amsterdam samen. Ook presenteerde hij verschillende televisie kunstprogramma's als Beeldenstorm en Museumschatten.

kunstgeschiedenis,kunsthistoricus,schilderij,schilder,kunst,verf,doek,museum,meestervervalser,van,meegeren

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Gaat dit onzichtbare deeltje jouw telefoon sneller maken?

Zonnebrandcreme, tennisballen, en waterafstotende kleding. Al deze producten hebben één ding gemeen: nanodeeltjes. Nano-wat? Dat legt nanotechnoloog Femke Witmans (Universiteit Twente) je uit in deze aflevering. Zij werkt met deeltjes die 1000 keer dunner zijn van je haar. Voor het blote oog onzichtbaar. Toch is het hot topic in de wetenschap, want nanotechnologie gaat misschien wel de toekomst zijn van jouw telefoon.

Verbeteren sportdrankjes je prestaties?

Eiwitshakes, pre-workout drankjes en eiwitsupplementen. In de sportschool kan het niet gek genoeg als het gaat om extraatjes om beter te sporten. Maar hebben die shakes en supplementen wel nut? Of is het eigenlijk grote onzin? (spoiler: atleten kunnen er baat bij hebben, maar voor de casual sportig is het allemaal overbodig)

Waar blijven de wolkenkrabbers in Nederland?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, woningnood in Nederland. Toch bouwen we niet de hoogte in. Zou de ideale oplossing zijn, toch? Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU (eiland Malta daar gelaten). Maar wie over Nederland vliegt ziet geen volgepakte miljoenensteden met giga woontorens zoals in Hong Kong of New York. Integendeel. Behalve in Rotterdam hebben wij eigenlijk nauwelijks wolkenkrabbers in ons land. En dat terwijl we toch een aardig woonprobleem hebben op te lossen. Hoe kan dat? En gaat dat veranderen in de toekomst? Wij spreken hoofddocent gebiedsontwikkeling Tom Daamen van de TU Delft. Met hem reizen we af naar Manhattan aan de Maas om deze vraag te beantwoorden.

Zijn HIV en AIDS eigenlijk nog steeds een probleem?

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat beroemdheden zoals Queen-zanger Freddy Mercury, acteur Rock Hudson en tenniskampioen Arthur Ashe (en Liberace, en René Klijn, en Rudolf Noerejev, en Isaac Asimov, en Keith Haring...) overleden aan AIDS. En dankzij virusremmers is HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt tegenwoordig ook bijna nooit meer een doodvonnis. Is AIDS dus voorbij? En HIV? Nee - elk jaar lopen alleen al in Nederland een paar honderd mensen het virus op. Wereldwijd komen er jaarlijks zelfs twee miljoen nieuwe patiënten bij. En buiten Nederland is HIV bijna altijd nog wél een doodvonnis: door gebrek aan goede zorg én door discriminatie van patiënten eist AIDS jaarlijks ongeveer een miljoen mensenlevens. Wetenschappers blijven daarom zoeken naar een medicijn waarmee je echt van HIV zou kunnen genezen. Dat is er nog niet, vertelt internist-infectioloog en HIV/AIDS-expert Casper Rokx (Erasmus MC) je in deze video.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

We denken dat alles wat we zien de werkelijkheid is, maar toch speelt ons brein een hele grote rol hierin. Surya Gayet, hersenwetenschapper van Universiteit Utrecht, vertelt waarom we de wereld zo zien, of juist niet zien en wat ons brein hiermee te maken heeft. We gaan met Surya op pad om mensen de weg te vragen. Niet omdat we de weg kwijt zijn, maar om te testen of ze onze wisseltruc zullen zien.

Mogelijk dankzij

Met de steun van