Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit van Amsterdam

Welke trucs kun je leren van de allerbeste sprekers?

Als Martin Luther King op 4 april 1968 wordt vermoord heeft Robert F Kennedy de zware taak om het ontredderde land toe te spreken. De speech van Kennedy wordt vandaag de dag nog steeds gezien als één van de beste toespraken ooit. In dit college legt professor Sutorius uit waarom deze speech een retorisch meesterwerk is. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Barack Obama gebruikt veel van zijn charisma in zijn speeches. Maar wat is er nog meer op te merken uit zijn toespraken? Zijn er nog andere concretere technieken te vinden? En hoe verhouden toespraken van Geert Wilders zich met die van Barack Obama? Lees verder.

Prof. dr. Eugène Sutorius

Professor Eugène Sutorius maakte ooit carrière als advocaat en is tegenwoordig als hoogleraar Strafrechtwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Er zijn weinig mensen zo overtuigend als deze parttime rechter, parttime hoogleraar en fulltime redenaar. Hij wordt dan ook wel één van de mooist sprekende hoogleraren van Nederland genoemd.

spreken,ted,tedtalk,charisma,charismatisch,presenteren,keynote,talk,presentatie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Mag je ... ook al niet meer zeggen?

Flikker, hoer, allochtoon, het N-woord. Allemaal woorden die volgens het gros van de mensen écht niet meer kunnen. Maar niet al deze woorden zijn altijd negatief geweest, ooit was het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw met 'wijf' aan te spreken. Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de Open Universiteit neemt ons mee door de complexe geschiedenis van sommige woorden, hun functie in de maatschappij en de ideeën die erachter schuilgaan. We stellen hem de vraag: wat moeten we met deze beladen woorden? Benieuwd naar zijn advies? Bekijk dan snel de video.

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Je hoort vaak dat Nederlands een moeilijke taal is, maar is dat echt zo? Ja, volgens Sterre Leufkens wel. Zij is taalwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, en uit haar onderzoek naar 22 talen wereldwijd bleek dat het Nederlands bijzonder veel moeilijke regels heeft zonder overduidelijk nut. Ze noemt deze regels 'mannentepels', en in deze video legt ze je er alles over uit.

Waarom je niet kan leven zonder hormonen

We weten dat ze belangrijk zijn voor vrouwen, zeker voor de menstruatie. Maar ook mannen kunnen niet zonder. Naast de menstruatie en eisprong, zorgen hormonen bijvoorbeeld dat je eten kan verteren, dat je gelukkig kan zijn en alert blijft. Je hebt wel precies de goede hoeveelheid hormonen nodig, anders gaat het fout. Hoe hormonen werken en ook wanneer ze niet goed werken, weet Max Nieuwdorp van de Vrije Universiteit Amsterdam alles van.

Waarom valt een vliegtuig ineens 300 meter naar beneden?

Als je weleens in een vliegtuig zit, heb je het vast weleens meegemaakt: je zit rustig in je vliegtuigstoel, en op enkele kilometers hoogte begint plotseling de cabine te schudden: turbulentie. Dat kan best schrikken zijn. Soms zal alleen je kopje thee een beetje heen en weer schudden, maar in sommige gevallen is het ook zo sterk dat je met vliegtuig en al een paar meter naar beneden zakt. Maar is dat nou gevaarlijk? Luchtvaartdeskundige Nikki van Luijk (TU Delft) legt in deze video uit dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Tenminste, zolang je je stoelriem maar vasthebt…

Zo gaat zout jouw huis verwarmen

Als het aan wetenschappers van de TU Eindhoven ligt, heb jij over een aantal jaar een zoutbatterij in je schuur staan om je huis mee te verwarmen. Een apparaat dat energie kan afgeven én kan opslaan. Zo'n uitvinding als deze hebben we hard nodig. Met het alsmaar groter wordende energieprobleem moeten we namelijk zuiniger en vooral efficiënter omgaan met onze waardevolle energie. In deze aflevering gaan we op bezoek bij Joey Aarts. Hij legt uit hoe zoiets simpels als zout ons hierbij gaat helpen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van