Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit Twente

Vliegtuigen kunnen stiller: deze wetenschapper zoekt oplossingen

Waarom maakt een vliegtuig eigenlijk zoveel lawaai? Hoe kunnen we ze stiller maken? Wat is lawaai eigenlijk? In deze video beantwoord Marijn Sanders, geluidsexpert aan de Universiteit Twente, al deze vragen. De lucht die langs de vliegtuigonderdelen beweegt is voor een groot deel de dader. En die kan worden aangepakt met verschillende slimme technieken. Maar voor minder overlast is meer nodig dan alleen techniek...

Marijn Sanders

Marijn Sanders doet onderzoek naar aero-akoestiek, met andere woorden wetenschap over geluid wat onstaat door geluid. Bijvoorbeeld in vliegtuigen! In Universiteit Twente gebruiken ze de windtunnel om uit te zoeken waardoor vliegtuigen geluid maken naast de motor.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Een vinger teruggroeien, kan dat?

Ons lichaam is niet heel goed in beschadigingen repareren. Een wondje laten helen lukt nog wel, maar bijvoorbeeld een dwarslaesie kan je lichaam zelf niet herstellen. Je bent dan je leven lang verlamd. Hiervoor werkt Maritza Rovers, biomedisch ingenieur aan de TU Eindhoven, aan een oplossing. Met haar team werkt ze aan een soort gel die jouw cellen een boost kunnen geven om beschadigd weefsel weer te herstellen. Zo'n gel ontwikkelen is nog wel een hele klus. Je kan het nog het beste vergelijken met... het bouwen van een constructie met K'NEX, waarbij elk onderdeel nauwkeurig geplaatst moet worden om het juiste resultaat te bereiken.

Waarom begin je vanaf je 25e te lopen als een bejaarde?

Je denkt misschien dat je lichaam pas op je 60e oud wordt, maar dat begint eigenlijk al vanaf je 25e. Misschien merk je al dat je wat langzamer loopt of dat je sneller de trapleuning pakt bij het traplopen. Je beweegt voorzichter. Eline van der Kruk, biomechanisch ingenieur van de TU Delft, legt uit wat er wat er gebeurt met je lichaam vanaf je 25e.

Mag je ... ook al niet meer zeggen?

Flikker, hoer, allochtoon, het N-woord. Allemaal woorden die volgens het gros van de mensen écht niet meer kunnen. Maar niet al deze woorden zijn altijd negatief geweest, ooit was het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw met 'wijf' aan te spreken. Sibo Kanobana, sociolinguïst aan de Open Universiteit neemt ons mee door de complexe geschiedenis van sommige woorden, hun functie in de maatschappij en de ideeën die erachter schuilgaan. We stellen hem de vraag: wat moeten we met deze beladen woorden? Benieuwd naar zijn advies? Bekijk dan snel de video.

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Je hoort vaak dat Nederlands een moeilijke taal is, maar is dat echt zo? Ja, volgens Sterre Leufkens wel. Zij is taalwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, en uit haar onderzoek naar 22 talen wereldwijd bleek dat het Nederlands bijzonder veel moeilijke regels heeft zonder overduidelijk nut. Ze noemt deze regels 'mannentepels', en in deze video legt ze je er alles over uit.

Waarom je niet kan leven zonder hormonen

We weten dat ze belangrijk zijn voor vrouwen, zeker voor de menstruatie. Maar ook mannen kunnen niet zonder. Naast de menstruatie en eisprong, zorgen hormonen bijvoorbeeld dat je eten kan verteren, dat je gelukkig kan zijn en alert blijft. Je hebt wel precies de goede hoeveelheid hormonen nodig, anders gaat het fout. Hoe hormonen werken en ook wanneer ze niet goed werken, weet Max Nieuwdorp van de Vrije Universiteit Amsterdam alles van.

Mogelijk dankzij

Met de steun van