Universiteit van Nederland

De Nieuwe Stad - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   21 February 2018  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom ben je gelukkiger op het platteland dan in de stad?

  Wil je altijd een koffietentje op de hoek, keuze uit drie supermarkten of kies je juist voor ruimte, rust en groen? Kortom: ben jij een stadsmens of woon je liever op het platteland? Martijn Burger onderzoekt deze verschillende ‘type mensen’ en legt ze tegen de geluksmeetlat: waar ben je het beste af?

  Door: Dr. Martijn Burger - Erasmus Universiteit
 • Waarom roken we ongemerkt allemaal twee pakjes sigaretten per week?

  Heb je net je goede voornemens voor elkaar en laat je die sigaretten links liggen, krijg je dit college voor de kiezen: want wist je dat je dagelijks een paar sigaretten aan schadelijke stoffen binnenkrijgt, ook als je niet rookt? Heeft alles te maken met fijnstof in de lucht.
  Wat we hier kunnen aan doen en wat hier al aan gedaan wordt; dat weet Onno van Schayk.

  Door: Prof. dr. Onno van Schayck - Maastricht University
 • Is de stad straks alleen nog voor de rijken?

  Gentrificatie is een hip woord voor de verandering die steden ondergaan en die meestal hand-in-hand gaat steeds duurder wordende huizen. Cody Hochstenbach vertelt je in dit college wat de gevolgen daarvan zijn en waarom het niet de hippe koffiezaakjes (of de tweeverdieners of de expats etc.) zijn die dit veroorzaken, maar dat het simpelweg op beleid berust.

  Door: Dr. Cody Hochstenbach - Universiteit van Amsterdam
 • Hoe kan een kolenmijn jouw huis duurzaam verwarmen?

  Steden worden nog altijd op gas verwarmd maar we weten allemaal: dat raakt een keer op en ondertussen blijven er in Groningen huizen instorten. Kan dat niet anders? Ja, vindt Wilfried Ivens. Laten we eens met een andere blik naar de stad kijken en naar minder voor de hand liggende oplossingen zoeken!

  Door: Dr. Wilfried Ivens - Open Universiteit
 • Waarom is het erg dat we niet meer weten wat een ‘ruggezwemmer’ is?

  Kun jij de ruggezwemmer onderscheiden van een waterschorpioen? Nee? Ok, dat is misschien nog niet zo erg maar feit is wel dat we met de verstedelijking steeds minder van natuur afweten. En dát is wel erg, betoogt ecoloog Robbert Snep in dit college. We lijden allemaal aan ‘nature deficit disorder’, oftewel: een ernstig tekort aan natuur.

  Door: Dr. ir. Robbert Snep - Wageningen Universiteit

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met