Universiteit van Nederland

Drugs en Pillen - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   4 April 2018  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom is de Nederlandse drugswereld zo ontzettend lucratief?

  Wist je dat Nederland nummer 1 producent van xtc is? En dat er alleen al in Tilburg jaarlijks zo’n 800 miljoen euro wordt omgezet in de hennepteelt? Prof. dr. Pieter Tops doet al jaren onderzoek naar deze schaduweconomie van Nederland en zal je in dit college vertellen hoe het nou écht zit.

  Door: Prof. dr. Pieter Tops - Tilburg University
 • Waarom werken griezelverhalen niet ontmoedigend als het om drugs gaat?

  Drugs gebruiken is niet per se goed is voor de gezondheid, dat weten we allemaal. Maar we weten óók allemaal dat dit geen reden is om het dan helemaal niet te doen. Integendeel. Hoe zorg je dan voor de juiste aanpak om gebruikers op de risico’s te wijzen, zonder met een belerend vingertje te zwaaien? Gjalt-Jorn Peters weet hoe het zit.

  Door: Dr. Gjalt-Jorn Peters - Open Universiteit
 • Waarom zijn sommige medicijnen zo duur?

  Een medicijn beschikbaar voor die zeldzame ziekte, kosten: een ton. De enige manier om daar als patiënt aan te komen is vaak via crowdfunding. Maar waarom zijn sommige medicijnen zo duur? Wie bepaalt dat en wanneer heb je er recht op? Dr. Bram Ramaekers kent de wereld van de farmaceutische industrie en vertelt waarom het juíst wel ethisch is te bepalen wat een mensenleven mag kosten.

  Door: Dr. Bram Ramaekers - Maastricht University
 • Regel je straks MDMA bij de psychiater in plaats van bij de dealer?

  De negatieve gevolgen van drugsgebruik zijn algemeen bekend. Maar op korte termijn levert het soms een flink portie geluk op. Kan dat chemische geluk niet als medische therapie worden ingezet? Tijdens dit college legt prof. dr. Jan Ramaekers uit hoe partydrugs precies werken op je hersenen en waarom die misschien best ingezet kunnen worden bij de psychiater.

  Door: Prof. dr. Jan Ramaekers - Maastricht University
 • Waarom helpt ayahuasca tegen stress en depressies?

  Ayahuasca is een natuurlijke en psychoactieve drug die oorspronkelijk uit het amazone gebied komt en daar tot op heden nog veel gebruikt wordt. Op het moment wordt het ook steeds meer toegepast in Nederland voor reinigingskuren en mentale bevrijding. Dr. Kim van Oorsouw zal in haar college meer vertellen over deze bijzondere drug.

  Door: Dr. Kim van Oorsouw - Maastricht University

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met