Universiteit van Nederland

Individu - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   3 April 2018  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom word jij steeds meer je Facebookprofiel?

  Gedurende ons leven worden al onze cellen minstens eenmaal vervangen. Ons lichaam verandert dus voortdurend maar wat gebeurt er met onze identiteit naarmate we ouder worden? Femke Kok zal in dit college vanuit filosofisch perspectief ingaan op het ‘individu’.

  Door: Dr. Femke Kok - Open Universiteit
 • Hoe maakt een groen dak ons minder individualistisch?

  Niet alleen wijzelf zijn lekker met onszelf bezig, maar ons economisch stelsel kan er ook wat van! Van oudsher is dit enorm individualistisch ingericht, waarmee er steeds minder rekening wordt gehouden met collectieve waarden die ons allemaal aangaan. Helen Toxopeus pleit in dit college voor een radicaal andere economische benadering waarbij het grote geld plaatsmaakt voor het kleine.

  Door: Drs.  Helen Toxopeus - Erasmus Universiteit
 • Waarom dragen hipsters een muts in een koffiebar?

  Als we het in de volksmond over ‘identiteit’ hebben gebruiken we al snel labels zoals ‘man’, ‘vrouw’, of ‘Nederlander’. Alleen: wat zeggen deze labels nou precies over iemand? In dit college van Ico Maly hoor je waarom deze lege termen allang niet meer voldoende zijn om iemand te beschrijven. Iets als ‘hipster’ zegt veel meer over iemands identiteit!

  Door: Dr.  Ico Maly - Tilburg University
 • Hoe worden we van irritante pubers leuke individuen?

  Die vervelende puber (m/v) met een ontplofte kledingkast als slaapkamer, ben of ken je die? Lang is vanuit de psychologie gedacht dat daar een eenduidige handleiding voor bestond. Dr. Loes Keijsers heeft onderzocht waarom die handleiding juist voor iedere puber totaal anders is en hoe je er als ouder voor kunt zorgen dat het een beetje een leuk individu wordt later.

  Door: Dr. Loes Keijsers - Tilburg University
 • Hoe haal je een liegend individu uit de massa?

  Als kind sprak je gezicht vaak boekdelen als je moeder vroeg of je een snoepje had gestolen. Maar gaandeweg ons leven worden we steeds beter in liegen. Je moeder en haar verhoortechnieken werken dan niet meer. Maar wat werkt wel? En is er een typische ‘leugenaar’ die je kunt herkennen? Dr. Glynis Bogaard onderzoekt de technieken om daar achter te komen en kijkt kritisch naar wat werkt of juist niet werkt.

  Door: Dr.  Glynis Bogaard - Maastricht University

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met