Universiteit van Nederland

Religie - Waarover gaat dit college?

 • Vier avonden per maand nemen we colleges op in AIR, Amsterdam. Tijdens zo'n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en een meet en greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster).

   20 February 2018  20:00 - 22:15  AIR, Amstelstraat 24, Amsterdam
 • Waarom kan de paus bij iedere onderhandelingstafel aanschuiven?

  Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld maar als het om diplomatie gaat, zit het gerust met de grote jongens aan tafel. Hoe krijgt de paus dat voor elkaar? En hoe ziet die politieke inmenging er dan uit?

  Door: Prof. dr. Paul van Geest - Tilburg University
 • Waarom zitten videogames vol met religie?

  Als je Tomb Raider of Assassins Creed 2 speelt, verwacht je niet continu geconfronteerd te worden met allerlei religieuze symbolen. Toch zitten hedendaagse games vól met verwijzingen naar bijbelse vertellingen. In dit college laat theoloog Frank Bosman – zelf fanatiek gamer- je zien hoe dát zit.

  Door: Dr. Frank Bosman - Tilburg University
 • Waarom wast de paus de voeten van vluchtelingen?

  Bij slavernij denken we tegenwoordig al snel aan de VOC-tijd en komt niet veel later de Zwarte Piet-discussie op gang. Dat slavernij al in de vroeg Christelijke tijd bestond en hoe dat er vaak totaal anders uit zag dan we ons nu voorstellen? Martijn Stoutjesdijk onderzoekt de verhalen die we elkaar vroeger vertelden over slavernij om hier achter te komen.

  Door: MA Martijn Stoutjesdijk - Tilburg University
 • Wat kan de Schilderswijk leren van de getto in Nairobi?

  De getto in Kenia, met terroristische aanslagen, christenen en moslims die naast elkaar wonen. Dat gaat lang niet altijd goed, maar Willem onderzocht op welke manier dat beter kon gaan. En daar kunnen ze in de Schilderswijk zeker ook iets van leren.

  Door:  Drs. Willem Jansen - Tilburg University
 • Waarom doen christenen altijd zo moeilijk over seks?

  Seks en de Bijbel: misschien niet de meest gelukkige combinatie. Want draait het in het christendom niet met name om reinheid, deugdelijkheid en vooral geen seks voor het huwelijk? Theoloog Frank Bosman heeft er de boeken op nageslagen en constateert: God hield van seks!

  Door: Dr. Frank Bosman - Tilburg University

Wie neem je mee?

Voornaam

Achternaam

Woonplaats

Geboortejaar

Email-adres

Bevestig email-adres

 

(Al deze velden zijn verplicht)

Ik heb een kortingscode

Ik ben een CJP-Pashouder

Ik betaal met