Wijzig cookie instellingen
No items found.
Wageningen Universiteit

Wat kunnen we leren van de Maya's voor de toekomst van onze landbouw?

Met de overbevolking op aarde én de avocado- en quinoa-hype, wordt het de hoogste tijd dat we een lesje van de maya’s leren. Want alle innovaties daargelaten; de maya’s bleken fantastisch goed in staat in duurzame landbouw bedrijven. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond. We verbouwen daarop zoveel dat we de tweede exporteur ter wereld zijn. De keerzijde daarvan is dat intensieve landbouw ten koste gaat van de biodiversiteit. In Boxtel bedachten ze een duurzaam alternatief: op de Herenboerderij komt de natuur terug.

Prof. dr. ir. Niels Anten

Prof. dr. ir. Niels Anten is verbonden aan de Universiteit van Wageningen.

gewasecoloog,ecologie,ecoloog,mengteelt,eten,voeding,duurzaamheid,duurzaam

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Verbeteren sportdrankjes je prestaties?

Eiwitshakes, pre-workout drankjes en eiwitsupplementen. In de sportschool kan het niet gek genoeg als het gaat om extraatjes om beter te sporten. Maar hebben die shakes en supplementen wel nut? Of is het eigenlijk grote onzin? (spoiler: atleten kunnen er baat bij hebben, maar voor de casual sportig is het allemaal overbodig)

Waar blijven de wolkenkrabbers in Nederland?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, woningnood in Nederland. Toch bouwen we niet de hoogte in. Zou de ideale oplossing zijn, toch? Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU (eiland Malta daar gelaten). Maar wie over Nederland vliegt ziet geen volgepakte miljoenensteden met giga woontorens zoals in Hong Kong of New York. Integendeel. Behalve in Rotterdam hebben wij eigenlijk nauwelijks wolkenkrabbers in ons land. En dat terwijl we toch een aardig woonprobleem hebben op te lossen. Hoe kan dat? En gaat dat veranderen in de toekomst? Wij spreken hoofddocent gebiedsontwikkeling Tom Daamen van de TU Delft. Met hem reizen we af naar Manhattan aan de Maas om deze vraag te beantwoorden.

Zijn HIV en AIDS eigenlijk nog steeds een probleem?

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat beroemdheden zoals Queen-zanger Freddy Mercury, acteur Rock Hudson en tenniskampioen Arthur Ashe (en Liberace, en René Klijn, en Rudolf Noerejev, en Isaac Asimov, en Keith Haring...) overleden aan AIDS. En dankzij virusremmers is HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt tegenwoordig ook bijna nooit meer een doodvonnis. Is AIDS dus voorbij? En HIV? Nee - elk jaar lopen alleen al in Nederland een paar honderd mensen het virus op. Wereldwijd komen er jaarlijks zelfs twee miljoen nieuwe patiënten bij. En buiten Nederland is HIV bijna altijd nog wél een doodvonnis: door gebrek aan goede zorg én door discriminatie van patiënten eist AIDS jaarlijks ongeveer een miljoen mensenlevens. Wetenschappers blijven daarom zoeken naar een medicijn waarmee je echt van HIV zou kunnen genezen. Dat is er nog niet, vertelt internist-infectioloog en HIV/AIDS-expert Casper Rokx (Erasmus MC) je in deze video.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

We denken dat alles wat we zien de werkelijkheid is, maar toch speelt ons brein een hele grote rol hierin. Surya Gayet, hersenwetenschapper van Universiteit Utrecht, vertelt waarom we de wereld zo zien, of juist niet zien en wat ons brein hiermee te maken heeft. We gaan met Surya op pad om mensen de weg te vragen. Niet omdat we de weg kwijt zijn, maar om te testen of ze onze wisseltruc zullen zien.

Waarom word je creatiever van een powernap?

De Amerikaanse uitvinder Thomas Edison (die van de gloeilamp) wist het al: even je ogen dicht doen is hartstikke slim. Maar, dat slapen moet maar éven - anders werkt het niet. Edison hield daarom in elke hand een bal vast als hij een dutje ging doen. Zodra hij dieper in slaap ging vallen, ontspanden zijn spieren en donderde die bal vanzelf uit z'n hand en viel op de grond. Door dat geluid werd hij weer wakker, en eigenlijk wakkerder dan eerst: hij was dan creatiever dan vóór z'n dutje. Zo'n 'powernap' van een paar minuutjes zorgt er namelijk voor de hersenen precies in de goede stand om met creatieve oplossingen en ideeën te komen, vertelt slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven).

Mogelijk dankzij

Met de steun van