Wijzig cookie instellingen
No items found.
Wageningen Universiteit

10% van wereldwijde CO2-uitstoot door voedselverspilling

Die overvolle pan pasta, het laatste restje brood of een stuk fruit dat toch niet meer zo lekker is: alles bij elkaar gooien we meer voedsel weg dan we denken. Maar liefst een vijfde van al het geproduceerde voedsel belandt zo bij het afval. Zonde van het eten, maar ook van het klimaat. Want voedselverspilling zorgt voor bijna 10% (ja echt!) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dr. Erica van Herpen (Wageningen Universiteit) legt uit hoe dat zit - en hoe we minder kunnen verspillen.

Dr. Erica van Herpen

Erica van Herpen is onderzoeker consumentengedrag aan Wageningen University.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe brood, vis en kauwgom je slimmer maken

Voor wie eindexamens of tentamens voor de deur heeft staan, of wie simpelweg veel beter wil leren, heeft Renate de Groot, onderwijswetenschapper aan de Open Universiteit, wat voedingstips. Om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en dus ook zo goed mogelijk te kunnen leren, hebben je hersenen baat bij specifieke soorten voedsel zoals vette vis en volkorenbrood. Welke voedingsstoffen hierin zitten, waarom die je hersenprestaties verbeteren en wat kauwgom met je hersenen te maken heeft, legt Renate je uit in deze video.

Waarom je zonder veiligheidsbeugel in een achtbaan kan

Over de kop gaan in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel. Het klinkt misschien bizar, maar het kan echt! Jurnan Schilder, werktuigbouwkundige aan de universiteit Twente heeft het zelfs al meerdere keren zelf uitgetest, en zonder enige angst. Hij weet namelijk als geen ander dat er in een achtbaan natuurkundige krachten op je werken die je stevig in je stoeltje drukken. Terwijl hij zelf een ritje maakt vertelt hij je dat dit precies dezelfde krachten zijn die dagelijks op ons werken, maar dat zij uit balans raken wanneer jij over de kop gaat. En dat die balansverstoring cruciaal is, om jou tijdens een achtbaanritje in je stoeltje te houden.

Is aangebrand eten slecht voor je?

Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer uit hoe dat zit.

Kan het lichaam zichzelf herstellen als het kapot is?

Ons lichaam is niet heel goed in beschadigingen repareren. Een wondje laten helen lukt nog wel, maar bijvoorbeeld een dwarslaesie kan je lichaam zelf niet herstellen. Je bent dan je leven lang verlamd. Hiervoor werkt Maritza Rovers, biomedisch ingenieur aan de TU Eindhoven, aan een oplossing. Met haar team werkt ze aan een soort gel die jouw cellen een boost kunnen geven om beschadigd weefsel weer te herstellen. Zo'n gel ontwikkelen is nog wel een hele klus. Je kan het nog het beste vergelijken met... het bouwen van een constructie met K'NEX, waarbij elk onderdeel nauwkeurig geplaatst moet worden om het juiste resultaat te bereiken.

Waarom begin je vanaf je 25e te lopen als een bejaarde?

Je denkt misschien dat je lichaam pas op je 60e oud wordt, maar dat begint eigenlijk al vanaf je 25e. Misschien merk je al dat je wat langzamer loopt of dat je sneller de trapleuning pakt bij het traplopen. Je beweegt voorzichter. Eline van der Kruk, biomechanisch ingenieur van de TU Delft, legt uit wat er wat er gebeurt met je lichaam vanaf je 25e.

Mogelijk dankzij

Met de steun van