Wijzig cookie instellingen
No items found.
Tilburg University

Bestaat er wel slecht Nederlands?

Ben jij een taalnazi of vind je alles goed? De taal die algemeen geaccepteerd is noemen we het Standaardnederlands - vroeger heette dat ABN, 'Algemeen Beschaafd Nederlands'. Regelmatig vliegen we elkaar in de haren als we het hebben over de vraag wanneer iets wel of niet nou 'goed' Nederlands is. Voor een deel kunnen we kijken naar de officiële spellingswet. Die bepaalt hoe je woorden moet schrijven (en dat kun je terugzoeken in het beroemde Groene Boekje). Maar we hebben in het Nederlands geen officiële grammatica: de ideeën daarover zijn gebaseerd op gewoonte en traditie. En die zijn lang niet voor iedereen hetzelfde. Daarom ben je echt niet strafbaar als je 'groter als' zegt in plaats van 'groter dan'. Ook op het gebied van uitspraak en woordkeus zijn we vrij: als je 'houdoe' in plaats van 'doei' wil zeggen, dan kan dat gewoon. Toch kiezen we er soms voor om ons expres wél aan de ongeschreven regels te houden, en soms expres juist níet. Dat ligt aan de situatie, legt taalkundige Kristel Doreleijers (Tilburg University) uit. Dialect is dus niet per se 'fout'.

Kristel Doreleijers

Kristel Doreleijers is taalkundige aan Tilburg University

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
De midlifecrisis is echt (maar lang niet iedereen heeft ‘m)

Het cliché van een midlifecrisis ken je misschien wel: een vijftiger in een Ferrari met een jong ding, of iemand die alles achterlaat en een wereldreis maakt in een camper. Bestaat zo’n midlifecrisis echt of stellen die mensen zich maar aan? In deze video legt Marianne Simons (Open Universiteit) je er alles over uit. Het begint allemaal met de opdoemende vraag: is dit het nou...? Een Amerikaans onderzoek deed onderzoek naar hoe gelukkig mensen zijn. Wat blijkt? Mensen voelen zich echt wat minder happy tussen hun veertigste en zestigste, zegt levenspsycholoog Marianne Simons van de Open Universiteit. Zulke gevoelens ontstaan bij mensen wanneer ze zichzelf de vraag stellen: “is dit het wel?” Maar niet iedereen heeft daar last van. Hoe ontstaat zo’n midlifecrisis precies? Hoe kun je voorkomen dat je in zo'n dip terechtkomt, en hoe kom je er weer uit? Dat legt Marianne je allemaal uit in deze video!

Wetenschap zegt: Frenkie maakt ons Europees kampioen

Viva Hollandia, het EK staat voor de deur! Het is weer tijd voor ons oranje elftal om te schitteren. En natuurlijk willen we kampioen worden, maar wie leidt ons naar de overwinning? Nee, dat is het niet. Volgens Barbara Huijgen van de Rijksuniversiteit Groningen moeten we kijken naar de voetballers die het beste kunnen scannen. Met scannen bedoelen we het kijkgedrag van de spelers. Wij mochten een kijkje nemen bij FC Groningen, waar Barbara onderzoekt hoe belangrijk het scannen is én of je het kan trainen.

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

200 jaar geleden waren Nederlanders nog een van de kleinste volkeren van Europa. Nu zijn we de langste mensen op aarde. Hoe hebben wij zo'n groeispurt gemaakt? Hierbij spelen veel factoren een rol. Gert Stulp, socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt je welke dit zijn. Van het drinken van melk tot aan de invloed van onze genen.

Worden we slimmer, sterker en sneller door technologie?

Wat hebben Terminator, RoboCop, Darth Vader en Iron Man met elkaar gemeen? Het zijn allemaal cyborgs. Mensen die sneller en sterker zijn gemaakt met machine-onderdelen. En wie denkt dat ze alleen in sciencefictionfilms voorkomen, heeft dat mis. Herman van der Kooij, biomechatronisch ingenieur aan de Universiteit Twente maakt namelijk dit soort mechanische onderdelen voor mensen. En die testen wij uit. Met hem beantwoorden we de vraag: kunnen we onszelf met machine-onderdelen ombouwen tot supermensen? Dat scenario is namelijk dichterbij dan je denkt. Tegelijkertijd vragen wij ergens anders op de campus filosoof Jan Peter Bergen of mensen ombouwen tot cyborgs wel een goed idee is. Zijn antwoord zou je nog wel eens kunnen verassen…

Waarom vond je als kind niks lekker?

Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude Zeinstra, voedingswetenschapper aan Wageningen University & Research legt je uit welke functie dat was en hoe je je kind tóch nieuwe dingen kunt laten eten.

Mogelijk dankzij

Met de steun van