voortplanting,evolutie,bladluis,mens
Bladluizen planten zich in hun eentje voort. Waarom doen wij dat eigenlijk niet?
Sommige soorten organismen hebben geen partner nodig en planten zich alleen voort. Waarom kunnen wij dat niet? En waarom is het toch een beter idee om het samen te doen, in plaats van alleen? Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Copernicus en Galilei hadden het er moeilijk mee en Darwin wist er ook alles van. Nieuwe wetenschappelijke kennis stuit vaak op sterke weerstanden. Lees meer.
Volgende video:
Het aantal cosmetische ingrepen groeit razendsnel. In de laatste tien jaar gingen we van zo'n 14 miljoen naar 35 miljoen behandelingen, meer dan een verdubbeling. Sociaal wetenschapper Anne-Mette Hermans van de Tilburg University onderzoekt welke invloed deze toename heeft op jongeren. Zij groeien nu op met een redelijk 'genormaliseerd' beeld van cosmetische ingrepen. Zijn lipfillers en botox voor hen straks net zo normaal als een bezoek aan de kapper?
Wist je dat 20 procent van alle auto-ongelukken veroorzaakt wordt door slaperigheid? Wanneer je moe achter het stuur zit, is je eerste reflex waarschijnlijk om een raampje open te zetten of kauwgum te kauwen. Jammer genoeg is dit niet zo effectief als je misschien zou denken. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Universitieit Maastricht) legt je in deze video uit wat je het beste kunt doen om van de slaperigheid af te komen.
Vier procent van de mensen heeft het: afantasie. Ofwel: totaal geen verbeeldingskracht. Als afantasten hun ogen sluiten en zich iets voor de geest proberen te halen, zien zij niets. Psycholoog Laura Speed (Radboud Universiteit Nijmegen) raakte gefascineerd door deze groep mensen. Hoe is het om geen voorstelling te hebben bij herinneringen, of het gezicht van een vriend? En hoe leuk is het om zonder visuele beeldvorming een boek te lezen? Laura onderzocht het.
Wist je dat mensen na een ‘nep’-knieoperatie, waarbij de arts alleen de knie opent en sluit zonder iets te doen, net zo goed herstellen als na een echte operatie? Dit fenomeen of eigenlijk leermechanisme, wordt ook wel het placebo-effect genoemd, legt gezondheidspsycholoog Andrea Evers van de Universiteit Leiden uit. Bekijk de video als je precies wil weten hoe het placebo-effect werkt en wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.
Wat nou als ons universum niet het enige is. Wat nou als er heel veel universa zijn, die we niet kunnen zien: een multiversum. Misschien ken je het wel uit films als Dr. Strange, Spiderman of Everything everywhere all at once. Theoretisch natuurkundige Jan Pieter van der Schaar (Universiteit van Amsterdam) legt de natuurkunde achter dit bizarre idee uit. Want wie weet is het niet alleen maar fictie.