
Dit wist je nog niet over de Nederlandse slavenhandel
Dat Nederlanders aan slavernij en slavenhandel deden in Suriname en op de Caribische eilanden weet iedereen wel. Maar in Azië deden Nederlanders dat ook, en op minstens net zo'n grote schaal. Historicus Wim Manuhutu (Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt je in deze aflevering van de Werkplaats hoe totslaafgemaakten (we gebruiken dat woord nu liever dan 'slaven') onmisbaar waren in de Nederlandse koloniën in Azië. Overal in wat nu Indonesië is werkten zij op plantages, in de mijnen en in de huishouding, maar ze werden bijvoorbeeld ook ingezet bij de bouw van forten en de aanleg van wegen. En dat duurde honderden jaren: vanaf de tijd van de VOC tot en met de tijd dat de kolonie officieel Nederlands-Indië heette. En ook al schafte Nederland de slavernij officieel halverwege de negentiende eeuw af, op sommige plekken van Nederlands-Indië duurde het tot in de twintigste eeuw voor het echt voorbij was.


Volgende video:
Wat zegt jouw poep over je persoonlijkheid? Neuro- en voedingswetenschapper Sophie van Zonneveld van het UMC Groningen doet daar onderzoek naar. Op Lowlands verzamelt ze de poep en persoonlijkheidstesten van honderden festivalgangers. Zo probeert ze te achterhalen of bepaalde bacteriën in je darmen samenhangen met persoonlijkheidskenmerken. Misschien wordt het zo wel mogelijk om vroegtijdig psychische stoornissen te ontdekken en ze te voorkomen.

Kernenergie - het is een relatief schone en betrouwbare vorm van energie. Er kleeft echter ook een nadeel aan: het radioactieve afval. Maar is dit wel echt afval? Energie-ethicus Behnam Taebi van TU Delft zegt van niet en legt in deze Werkplaats uit hoe we dit afval kunnen hergebruiken als bron van energie.

Sommige mensen lijken helemaal geen schaamte te kennen. En speciaal voor deze aflevering hebben we zo iemand gevonden: Appie Mussa. Vandaag is hij ons proefkonijnen, en als iemand hem op de proef kan stellen dan is het psycholoog Aukje Nauta (Universiteit Leiden). Samen met Appie en Aukje onderzoeken we of het mogelijk is om je echt helemaal nergens voor te schamen. En wat als je je wel regelmatig schaamt? Ook daar heeft Aukje een oplossing voor.

Doe jij wel eens aan tandenknarsen? Dan ben je niet de enige: zeker 12% van de Nederlanders knarst weleens de tanden op elkaar. Veel mensen denken dat het slecht voor je is, maar dat is niet helemaal waar. Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Universiteit van Amsterdam/Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt je in deze video waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn.

Het aantal vrouwtjes zeeschildpadden neemt toe en het aantal mannetjes neemt af. Zo erg zelf dat het voortbestaan van zeeschildpadden in gevaar komt. Hoe komt dit en wat kunnen wij mensen doen? Dierenliefhebber Wildebras vroeg het aan de Universiteit van Nederland. Bioloog Mátyás Bittenbinder van VU Amsterdam vertelt ons bij Diergaarde Blijdorp alles over het liefdesleven van de zeeschildpad en hoe we dit dier kunnen redden.
.jpg)