moord,bewijs,rechtspraak,veroordeling,leugens,scenarios,twijfel
Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is?
Rechters, het zijn net mensen. En ze hebben een zware taak: oordelen over situaties waar ze zelf niet bij zijn geweest. Hoe komt een rechter tot zijn of haar oordeel? Hoe bepaal je of een verdachte de waarheid spreekt? Wat mag je volgens de wet doen om achter de waarheid te komen en wat gebeurt er in de praktijk? Hoogleraar Straf(proces)recht Lonneke Stevens (Vrije Universiteit) zet je in dit college op de stoel van de rechter en geeft je een lesje in waarheidsvinding. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Wist je dat rechters vlak voor de lunchpauze veel harder oordelen dan vlak erna, wanneer hun honger gestild is? Meer hierover lees je op NEMO Kennislink.
Volgende video:
Een goede baan, een groot huis of de beste cijfers - we willen allemaal succesvol zijn. Maar kun je succes echt afdwingen door hard te werken of speelt geluk een grotere rol? Socioloog Thijs Bol (UvA) onderzoekt hoe wij naar succes kijken en welke gevolgen prestatiedruk heeft. Dit doet hij met proefpersonen op een plek waar je het misschien niet zo snel zou verwachten: op Lowlands!
Iedere cel in je lichaam heeft een functie: van een niercel tot een hersencel, en natuurlijk de zaad- en eicellen. En eenmaal een niercel, of eicel, dan wordt het geen andere cel meer. Tot nu, want in het lab kunnen wetenschappers van een huidcel, een andere cel maken. Zoals bijvoorbeeld een zaadcel. Hoe dat werkt vertelt voortplantingsbioloog Callista Mulder (Amstedam UMC).
Je eigen gedachten bewerken door beweging en licht. Het klinkt onwerkelijk, maar het wordt toch gedaan met EMDR-therapie. Dit is een effectieve manier om nare herinneringen minder heftig te maken wanneer je eraan terugdenkt. Wat EMDR precies is en hoe het werkt, wordt uitgelegd door Kevin van Schie, psycholoog aan Tilburg University.
Boomers, zoomers, millennials en xennials. We vinden het heerlijk om elkaar in te delen in generaties. Maar zegt de generatie waartoe je behoort echt iets over je identiteit? En bestaan deze labeltjes volgens de wetenschap eigenlijk wel? We vragen het gen-x’er Bram Peper. Socioloog aan Tilburg University.
Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Ook studenten hebben daar last van. Peter Boelhouwer van de TU Delft is de woningmarktexpert van Nederland en heeft wel een aantal oplossingen. Hij legt ze aan je uit. Juist ook opletten als je geen student bent, misschien kan je wel helpen.