alzheimer,hersenen,schade,ouderdom,gezondheid,muziek,therapie
In een bijzonder college laat professor Scherder zien hoe het is om te leven met de ziekte Alzheimer. Een patiënt met dementie en zijn familie delen hun ervaringen. Welke impact heeft dit op de omgeving? En wat ervaart de patiënt zelf? En wat zijn manieren om herinneringen uit het verleden tot leven te brengen? Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, lijkt epidemische vormen aan te nemen in onze vergrijzende wereld. Zijn er nu naar schatting 200.000 Nederlanders die er aan leiden, dat aantal zal in 2030 waarschijnlijk verdubbeld zijn. Hoewel neurowetenschappers met man en macht proberen om de oorzaken van de ziekte te achterhalen, blijft een medicijn buiten bereik. Lees meer.
alzheimer,hersenen,schade,ouderdom,gezondheid,muziek,therapie
Je hebt vast weleens je teen tegen de deur gestoten en gedacht: 'Ik wou dat ik geen pijn kon voelen!' Nou, daar zou je snel spijt van krijgen, want pijn is over het algemeen erg nuttig. Het beschermt ons namelijk als we ons lichaam dreigen te beschadigen. Maar wist je dat pijn ook subjectief is? In dit college legt Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) uit dat hoeveel pijn jij voelt kan verschillen per situatie. En luister goed, want ze heeft ook een paar tips om die pijn te beïnvloeden!
Je hoort het regelmatig: we moeten van het plastic af! Toch is dit volgens scheikundige Bert Meijer (TU Eindhoven) niet per se een goed idee.
Stoppen met roken, minder drinken, afvallen; aan goede voornemens vaak geen gebrek in het nieuwe jaar. Maar volhouden blijkt keer op keer lastig. Waarom is dat zo moeilijk? Dr. Marieke Adriaanse (Utrecht Universiteit) legt uit dat het te maken heeft met je slechte gewoontes én vertelt je hoe het je dit jaar wél gaat lukken.
Het is bijna de kortste dag van het jaar. Morgen begint officieel de winter. Die is dit jaar misschien wel zwaarder dan ooit door corona. Maar voor sommige mensen is het sowieso al zwaar. Zij voelen zich futlozer in de winter, hebben veel zin om te eten en te slapen. Hoe komt dat? Onderzoeker Babette Bais (Erasmus mc) legt het uit.
De komst van streamingdiensten heeft onze manier van muziek luisteren beïnvloedt. Misschien luisterde jij vroeger veel naar rock en is dat sinds je Spotify hebt totaal omgeslagen naar dance? In dit college vertelt Hannes Datta (Tilburg University) hoe we dat kunnen verklaren en hoe Spotify de muziekindustrie heeft veranderd.