Wijzig cookie instellingen
Technische Universiteit Delft

Hoe dit bijzondere stukje folie de Elfstedentocht kan redden

Het is door de warme winters al meer dan 25 jaar geleden dat de Elfstedentocht op natuurijs werd gereden. Ook deze winter lijkt de schaatstocht verder weg dan ooit. Toch hoeven we de Elfstedentocht nog niet op te geven. Hoogleraar watermanagement Nick van de Giesen (TU Delft) heeft namelijk speciaal folie waarmee hij water sneller kan laten afkoelen en zo het aanvriezen van ijs een handje kan helpen. Wil je meer weten over het folie uit de video? Het wordt o.a. ontwikkeld door het Amerikaanse chemiebedrijf 3M: https://www.3m.com/3M/en_US/energy-conservation-us/applications/passive-radiative-cooling/

Prof. dr. ir. Nick van de Giesen

Nick van de Giesen is hoogleraar watermanagement aan de TU Delft

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom we nieuwe tech onzinnig vinden? Maar toch omarmen.

Als het aan de tech-giganten ligt hebben we in de toekomst allemaal een VR-bril op, en brengen we een deel van onze tijd in een virtuele wereld door. Misschien vind je dat moeilijk voor te stellen, maar er was ook een tijd dat niemand iets van de mobiele telefoon moest hebben. Dus bereid je maar op deze toekomst voor. Innovatie-expert Deborah Nas (TU Delft) weet hoe je dat moet doen. Ze doet een gedachten-experiment live in het Mediamuseum in Beeld en Geluid.

Slaap meten? Dat kunnen apps helemaal niet

Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar gadgets die je beloven talloze inzichten over je nachtrust te geven, kunnen helemaal niet je slaap meten. Volgens slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven & Slaapcentrum Kempenhaeghe) moet je de grafieken die ze produceren dan ook met een flinke korrel zout nemen. In deze video laat hij zien hoe je wel goed slaap kan meten.

Slechte televisie is goed voor je

Als je kijkt naar series, soaps en films lijkt alles een beetje hetzelfde. Deze maand gaat iedereen naar de zoveelste superheldenfilm in de bioscoop en verhaallijnen van GTST zijn al tientallen jaren 'meer van hetzelfde'. Er is niets nieuws onder de zon. En dat is niet erg: we houden nu eenmaal van formuletelevisie. Sterker nog: deze ‘slechte’ televisie is zelfs goed voor je. Hoogleraar Media Studies Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam legt uit hoe deze pulp tv je leert om de wereld om je heen beter te begrijpen. Zelfs een wereld die in rap tempo verandert.

Hoe maakt 50.000 volt de landbouw duurzamer?

Zonder kunstmest heeft de helft (!) van de wereldbevolking geen eten. Maar het is geen duurzaam middel: kunstmestfabrieken stoten ontzettend veel CO2 uit (koolstofdioxide) - het broeikasgas dat hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Daarnaast is kunstmest slecht voor de bodem. Dat bodemprobleem kan de intensieve landbouw nog niet oplossen, maar de productie van kunstmest kan wél duurzamer: met hoogspanning. Met stroomstoten van 50.000 volt kun je een 'plasma' maken waarin nitraat ontstaat: het belangrijkste onderdeel van kunstmest. Hoe dat precies in z'n werk gaat, legt Tom Huiskamp (TUe) je uit in deze aflevering van de Werkplaats.

Waarom ook jij kleurenblind bent

Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Voor 1 op de 12 mannen is het antwoord: Nee. Hoe weet je of je echt alle kleuren ziet? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duiken we diep het oog in. Op zoek naar het mechanisme dat de wereld voor ons kleurt.

Mogelijk dankzij

Met de steun van