Wijzig cookie instellingen
Tilburg University

Hoe groot is de kans dat jij slachtoffer wordt van criminelen?

Als je ooit bent beroofd, dan kun je volgens professor Van Dijk maar beter extra op je hoede zijn. Uit slachtofferenquêtes blijkt namelijk dat als je eenmaal slachtoffer bent geweest van een misdaad, de kans stijgt dat je nogmaals ten prooi valt aan criminelen. Maar gelukkig weet professor Van Dijk hoe je deze kans zo klein mogelijk houdt. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Als er in de buurt is ingebroken, kun je maar beter de ramen dichthouden en een extra slot op de deur doen. De kans is dan namelijk groter dat ook jij slachtoffer wordt van een inbraak. Lees meer.

Prof. dr. Jan van Dijk

Criminoloog Jan van Dijk is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en een van de pioniers op het gebied van de victimologie. In 2011 ontving hij voor zijn internationale onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers de Stockholm Prize in Criminology. De meest prestigieuze onderscheiding binnen het vakgebied, ook wel de Nobelprijs van de criminologie genoemd.

slachtofferhulp,slachtoffer,criminaliteit,criminelen

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Slaap meten? Dat kunnen apps helemaal niet

Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar gadgets die je beloven talloze inzichten over je nachtrust te geven, kunnen helemaal niet je slaap meten. Volgens slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven & Slaapcentrum Kempenhaeghe) moet je de grafieken die ze produceren dan ook met een flinke korrel zout nemen. In deze video laat hij zien hoe je wel goed slaap kan meten.

Slechte televisie is goed voor je

Als je kijkt naar series, soaps en films lijkt alles een beetje hetzelfde. Deze maand gaat iedereen naar de zoveelste superheldenfilm in de bioscoop en verhaallijnen van GTST zijn al tientallen jaren 'meer van hetzelfde'. Er is niets nieuws onder de zon. En dat is niet erg: we houden nu eenmaal van formuletelevisie. Sterker nog: deze ‘slechte’ televisie is zelfs goed voor je. Hoogleraar Media Studies Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam legt uit hoe deze pulp tv je leert om de wereld om je heen beter te begrijpen. Zelfs een wereld die in rap tempo verandert.

Hoe maakt 50.000 volt de landbouw duurzamer?

Zonder kunstmest heeft de helft (!) van de wereldbevolking geen eten. Maar het is geen duurzaam middel: kunstmestfabrieken stoten ontzettend veel CO2 uit (koolstofdioxide) - het broeikasgas dat hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Daarnaast is kunstmest slecht voor de bodem. Dat bodemprobleem kan de intensieve landbouw nog niet oplossen, maar de productie van kunstmest kan wél duurzamer: met hoogspanning. Met stroomstoten van 50.000 volt kun je een 'plasma' maken waarin nitraat ontstaat: het belangrijkste onderdeel van kunstmest. Hoe dat precies in z'n werk gaat, legt Tom Huiskamp (TUe) je uit in deze aflevering van de Werkplaats.

Waarom ook jij kleurenblind bent

Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Voor 1 op de 12 mannen is het antwoord: Nee. Hoe weet je of je echt alle kleuren ziet? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duiken we diep het oog in. Op zoek naar het mechanisme dat de wereld voor ons kleurt.

Geluk en psychose liggen héél dicht bij elkaar

Ken je het 'geluksstofje' dopamine? Je hersenen gaan het aanmaken door te eten, te sporten en door seks. Dopamine geeft ons een fijn gevoel. Maar dopamine speelt ook een rol in het ontstaan van een psychose. Neurowetenschapper Shiral Gangadin (Rijksuniversiteit Groningen) legt uit wat er in je hersenen kan misgaan als je hersenen te veel of juist te weinig dopamine aanmaken. En ook: wat is een psychose nou eigenlijk? Waardoor kun je er een krijgen? En hoe kom je er vanaf?

Mogelijk dankzij

Met de steun van