immigratie,nederland,geschiedenis,gastarbeider
Niet zo'n beetje rijk, maar stin-kend rijk werd Nederland in de zeventiende eeuw. Allemaal te danken aan onze eigen VOC-mentaliteit, toch? Heel leuk en aardig, maar migratiehistoricus Leo Lucassen (Universiteit Leiden) legt je uit dat we het niet hadden gered zonder de toestroom van migranten. Waar kwamen die vandaan en wat kwamen ze hier precies doen? Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. De nationale identiteit verandert continu, niet in het minst als gevolg van migratie. Migratie en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan, blijken van alle tijden. Lees meer hierover op Kennislink!
immigratie,nederland,geschiedenis,gastarbeider
Meisjes zijn braaf en jongens zijn stoer: het is het ultieme stereotype beeld. Maar zorgen deze aannames er ook daadwerkelijk voor dat vrouwen minder misdrijven plegen? In dit college legt criminoloog Anne-Marie Slotboom (Vrije Universiteit) uit hoe criminele vrouwen verschillen van hun mannelijke 'collega's'.
Een hartaanval wordt vaak omschreven als een acute drukkende pijn op de borst. Toch kan het ook anders. Sterker nog, je kunt een hartaanval krijgen zonder dat je het doorhebt. In dit college laat epidemioloog Hester den Ruijter (UMC Utrecht) zien hoe.
De banaan is een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Maar voor hoe lang nog? In dit college legt fytopatholoog Gert Kema (Wageningen University & Research) uit hoe een hardnekkige schimmel langzaamaan bananenplantages over de hele wereld verwoest. Gelukkig heeft hij ook oplossingen om de banaan te redden!
Bij drillrap denk je waarschijnlijk aan gewelddadige teksten, grote messen en stoere jongens. De muziekstijl wordt met regelmaat gelinkt aan dodelijke steekpartijen. Maar is dat wel terecht? Criminoloog Robby Roks (Erasmus Universiteit) legt het uit in dit college.
Wat doe jij als je een gruwelijk nieuwsbericht langs ziet komen op je tijdlijn? Scroll je direct door? Hoewel je zou denken dat we nare dingen proberen te vermijden, voelt het grootste deel van de mensen verrassend genoeg juist de drang om het bericht aan te klikken. In dit college legt Suzanne Oosterwijk (Universiteit van Amsterdam) uit waarom mensen zich bewust blootstellen aan nare dingen, zoals dood, geweld of letsel.