dieren,geestelijke,gezondheid,huisdier,huisdieren,therapie,genezingsproces,genezen,psyche
Het komt steeds vaker voor: een kat in de behandelkamer van de psycholoog, een bezoekhond in het verpleeghuis, een paard als persoonlijke coach. En er zijn ook nog voorleeshonden op school en een bonte stoet aan dieren op de zorgboerderij. Kunnen dieren echt helpen in therapie? Theo Verheggen (Open Universiteit) vertelt wat de wetenschap weet en scheidt de zin van de onzin. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Een paard als coach kan helpen bij mensen met psychische klachten als burn-out en autisme. Paardencoaching is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is wel gefundeerd op psychologische methoden. Tot nu toe is de trend dat als je ziet dat het werkt, het dus werkt. Maar inmiddels mag de mystiek er wel uit en het wetenschappelijke bewijs er in. Lees verder op NEMO Kennislink.
dieren,geestelijke,gezondheid,huisdier,huisdieren,therapie,genezingsproces,genezen,psyche
Dat vliegen slecht is voor het klimaat weten we al jaren en toch vinden mensen het lastig om het vliegtuig te laten staan. Elektrisch vliegen klinkt als een mooi en duurzaam alternatief, maar is dat het ook? En wanneer wordt dat nou een keer werkelijkheid? Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (TU/Eindhoven) legt uit dat het al kan: op dit moment alleen nog in kleine tweepersoons vliegtuigen. Maar kunnen we dan ook ooit elektrisch naar Barcelona gaan vliegen? Daar kom je achter in deze video.
De hete zomers van tegenwoordig beginnen hun tol te eisen: huidkanker is in Nederland de laatste dertig jaar uitgegroeid tot de meest voorkomende kankersoort. Afgelopen jaar moesten artsen maar liefst 82.000 keer aan patiënten vertellen dat in hun huid een of meerdere tumoren waren aangetroffen. Eigen schuld? Zeker niet altijd, maar we kunnen ons risico op huidkanker wel degelijk verkleinen. Zo legt dermatoloog Göran van Rooijen (Erasmus MC) in deze aflevering van de Werkplaats uit waar je op kan letten.
Jij denkt bij warme temperaturen wellicht aan een heerlijke zwoele zomerdag. Toch gaan warme zomerdagen hand in hand met meer opstootjes. Waarom zorgt die stijgende temperatuur voor meer agressie? Dat hoor je van Prof. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen
Maak jij je wel eens zorgen dat ons land over 100 jaar onder water staat? Slecht nieuws: Nederland is niet goed bestand tegen klimaatverandering. Goed nieuws: we kunnen er nog wat aan doen. Maar dan moeten we nu in actie komen. In dit college neemt Tim van Hattum (Wageningen University) Nederland letterlijk op de schop.
De zeespiegel stijgt, grote delen van Nederland dreigen onder te lopen in de toekomst. Wetenschappers zoeken naar een oplossing en kustwaterbouwkundige Bas Borsje (Universiteit Twente) heeft er een: de levende dijk. Hoe dat ons moet beschermen tegen overstromingen vanuit de zee, legt hij uit in de Werkplaats. (Veel dank aan het NIOZ die de demonstratiebak ontwikkelde.)