Wijzig cookie instellingen
No items found.
Tilburg University

Hoe komt het dat criminaliteit de laatste tijd enorm daalt?

Vanaf de jaren 90 is het aantal misdrijven enorm gedaald. Tot grote blijdschap van overheden. Maar wie was er eigenlijk verantwoordelijk voor deze daling? Wie had het ei van Columbus gevonden? Tal van claims volgde. Volgens burgemeester Guiliani lag het aan zijn zero-tolerance beleid. Er waren onderzoekers die zeiden dat het te maken zou hebben met de hoeveelheid lood in ons kraanwater. En een enkeling claimde zelfs dat het een gevolg zou zijn van het legaliseren van abortus. Professor Van Dijk onthult in zijn college aan wie we de daling echt te danken hebben. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Voor politie en justitie spelen inzichten uit de forensische psychologie vaak een kleine rol. Toch zijn die juist van doorslaggevend belang. Als het op een strafzaak aankomt zijn de beweegredenen van de daders, de herinneringen van de getuigen en verhalen van de slachtoffers waar het om draait. Lees meer.

Prof. dr. Jan van Dijk

Criminoloog Jan van Dijk is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en een van de pioniers op het gebied van de victimologie. In 2011 ontving hij voor zijn internationale onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers de Stockholm Prize in Criminology. De meest prestigieuze onderscheiding binnen het vakgebied, ook wel de Nobelprijs van de criminologie genoemd.

criminaliteit,criminoloog,daling,veiligheid,inbrekers,inbraak

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Geen topsporter? Misschien ben je te laat geboren!

Geboren in oktober, november of december? Dikke pech! De kans is namelijk groot dat je hierdoor geen topsporter bent. Hoe zit dat? Volgens sportwetenschapper Marije Elferink-Gemser van het UMCG heeft dit te maken met het geboortemaandeffect. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je in (top)sport meer voordeel ervaart als je aan het begin van het jaar geboren bent. Hoe dat zit? Dat zie je in deze video!

Waarom vinden we bacteriën en schimmels zo lekker?

Een haring met zure bom, een biertje, een kaasje ernaast… Heel lekker allemaal zo op de borrelplank, maar heb je je ooit gerealiseerd dat dit allerlei rottende producten zijn die je in je mond stopt? In deze aflevering storten we ons in de culinaire wereld van verrot eten. Want hoe kan het dat we bacteriën en schimmels zo lekker vinden? Ook duiken we de keuken in om zelf eten te verrotten, of beter gezegd: te fermenteren. Hier ligt namelijk een heel scheikundig proces achter dat jij zelf thuis ook kunt uitvoeren! Universiteit van Nederland presenteert: de Kookshow! Want iedereen die kookt is - ongemerkt - een chemicus. Elke dag ben jij bezig met allerlei scheikundige processen, in je eigen keuken. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?. Dit doen we samen met scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen), historicus Kim Beerden (Universiteit Leiden) en voedingspsycholoog Remco Havermans (Universiteit Maastricht).

Zo zorgen slappe banden voor gezondheidsproblemen

Wist je dat jouw rijgedrag invloed heeft op niet alleen je auto, maar ook op het milieu en je gezondheid? Milieuwetenschapper Pieter Jan Kole van de Open Universiteit legt in deze video uit dat de fijnstof die van je rubberen autobanden afkomt, invloed heeft op je gezondheid. Zo kan de fijnstof in het ergste geval zelfs leiden tot vroegtijdige dood. Pieter Jan geeft in deze video tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je minder vaak naar de garage moet, maar ook dat je gezondheid minder snel achteruitgaat.

Waarom je chips proeft met je oren

Als jouw favoriete chips niet zo lekker kraakt, zullen je hersenen die chips automatisch als veel minder vers beoordelen. Ook al heb je de zak nog maar nét opengemaakt: zonder kraak; geen smaak. In deze aflevering tonen we aan hoe je door het kraakgeluid van chips te veranderen, de smaakbeleving van proefpersonen kan beïnvloeden. We onderzoeken waarom we krokante, knapperige, krakende dingen zo lekker vinden. En hoe je zelf dat perfecte krokante korstje kan bakken, want wist je dar daar eigenlijk een heel scheikundig proces achter zit? Universiteit van Nederland presenteert: de Kookshow! Want iedereen die kookt is - ongemerkt - een chemicus. Elke dag ben jij bezig met allerlei scheikundige processen, in je eigen keuken. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?. Dit doen we samen met scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen), historicus Kim Beerden (Universiteit Leiden) en voedingspsycholoog Remco Havermans (Universiteit Maastricht).

Waarom kun je nooit een vlieg raken?

Is het jou ooit gelukt om een vlieg te vangen? Hoe hard je ook mept, je lijkt ze nooit te kunnen raken. Hoe doen ze dat toch? In deze video beantwoord ecoloog Robin Lexmond van de Radboud Universiteit deze vraag. Ze vertelt dat vliegen kleine superpiloten zijn, met een aantal bijzondere eigenschappen. Benieuwd welke dit zijn? En benieuwd naar tips zodat je vliegen wel te slim af kan zijn? Bekijk vliegensvlug de video!

Mogelijk dankzij

Met de steun van