Wijzig cookie instellingen
No items found.
Tilburg University

Hoe komt het dat criminaliteit de laatste tijd enorm daalt?

Vanaf de jaren 90 is het aantal misdrijven enorm gedaald. Tot grote blijdschap van overheden. Maar wie was er eigenlijk verantwoordelijk voor deze daling? Wie had het ei van Columbus gevonden? Tal van claims volgde. Volgens burgemeester Guiliani lag het aan zijn zero-tolerance beleid. Er waren onderzoekers die zeiden dat het te maken zou hebben met de hoeveelheid lood in ons kraanwater. En een enkeling claimde zelfs dat het een gevolg zou zijn van het legaliseren van abortus. Professor Van Dijk onthult in zijn college aan wie we de daling echt te danken hebben. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Voor politie en justitie spelen inzichten uit de forensische psychologie vaak een kleine rol. Toch zijn die juist van doorslaggevend belang. Als het op een strafzaak aankomt zijn de beweegredenen van de daders, de herinneringen van de getuigen en verhalen van de slachtoffers waar het om draait. Lees meer.

Prof. dr. Jan van Dijk

Criminoloog Jan van Dijk is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en een van de pioniers op het gebied van de victimologie. In 2011 ontving hij voor zijn internationale onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers de Stockholm Prize in Criminology. De meest prestigieuze onderscheiding binnen het vakgebied, ook wel de Nobelprijs van de criminologie genoemd.

criminaliteit,criminoloog,daling,veiligheid,inbrekers,inbraak

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom niet alles klopt wat je denkt te weten over sterren ✨

Waar denk jij aan als je aan een ster denkt? Een lichtbol waarschijnlijk, maar weet je ook waar die van gemaakt is? Sterrenkundige Marijke Haverkorn (Radboud Universiteit Nijmegen) laat aan de hand van een suikerspin zien hoe een ster ontstaat. Leuker nog: ze legt uit hoe je voorspelt waar een ster gaat ontstaan.

Met deze tips kun je alles leren!

Heb jij weleens moeite met het aanleren van nieuwe dingen? Taalwetenschappers Monique Flecken en Rosa Zaaijer (Universiteit van Amsterdam) kunnen je daar misschien bij helpen! Zij onderzoeken hoe taal, en zelfs willekeurige woorden, je kunnen helpen om sneller en beter te leren. Op Lowlands deden ze dit met een uniek experiment... linedancen! Kunnen woorden als 'gol' en 'zam' ervoor zorgen dat je de dansmoves beter onthoudt? Wij waren erbij in deze gloednieuwe aflevering. Dus trek je cowboylaarzen aan en ontdek of dit taalexperiment dé lifehack is om nieuwe skills onder de knie te krijgen. Yeehaw!

Kan iemand jouw gedachten lezen?

Computers worden steeds slimmer, maar komt er een moment waarop een computer zelfs je gedachten kan lezen? Geen zorgen, dit is voorlopig nog niet het geval volgens techniekfilosoof Bouke van Balen (TU Eindhoven). Waarom een computer je gedachten niet kan lezen en wat een computer wel kan, wordt je uitgelegd in deze video.

Ben jij verantwoordelijk voor je eigen succes of niet?

Een goede baan, een groot huis of de beste cijfers - we willen allemaal succesvol zijn. Maar kun je succes echt afdwingen door hard te werken of speelt geluk een grotere rol? Socioloog Thijs Bol (UvA) onderzoekt hoe wij naar succes kijken en welke gevolgen prestatiedruk heeft. Dit doet hij met proefpersonen op een plek waar je het misschien niet zo snel zou verwachten: op Lowlands!

Waarom kun je alles in je dromen?

Een draak met het hoofd van je schoonmoeder - dat klinkt gek, maar in je dromen zou je zo'n draak prima tegen kunnen komen. Wie weet vlieg je dan wel gewoon weg, of heb je superkrachten. Best raar eigenlijk, dat we in onze dromen kunnen doen wat we maar willen. Slaaponderzoeker Christa van der Heijden (Universiteit van Amsterdam) legt uit wat er in onze hersenen gebeurt als we slapen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van