Wijzig cookie instellingen
Tilburg University

Hoe komt het dat criminaliteit de laatste tijd enorm daalt?

Vanaf de jaren 90 is het aantal misdrijven enorm gedaald. Tot grote blijdschap van overheden. Maar wie was er eigenlijk verantwoordelijk voor deze daling? Wie had het ei van Columbus gevonden? Tal van claims volgde. Volgens burgemeester Guiliani lag het aan zijn zero-tolerance beleid. Er waren onderzoekers die zeiden dat het te maken zou hebben met de hoeveelheid lood in ons kraanwater. En een enkeling claimde zelfs dat het een gevolg zou zijn van het legaliseren van abortus. Professor Van Dijk onthult in zijn college aan wie we de daling echt te danken hebben. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Voor politie en justitie spelen inzichten uit de forensische psychologie vaak een kleine rol. Toch zijn die juist van doorslaggevend belang. Als het op een strafzaak aankomt zijn de beweegredenen van de daders, de herinneringen van de getuigen en verhalen van de slachtoffers waar het om draait. Lees meer.

Prof. dr. Jan van Dijk

Criminoloog Jan van Dijk is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en een van de pioniers op het gebied van de victimologie. In 2011 ontving hij voor zijn internationale onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers de Stockholm Prize in Criminology. De meest prestigieuze onderscheiding binnen het vakgebied, ook wel de Nobelprijs van de criminologie genoemd.

criminaliteit,criminoloog,daling,veiligheid,inbrekers,inbraak

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Zijn vitaminepillen ongezond?

De ‘r’ zit weer in de maand, dus slikken velen van ons vaker een vitaminepil. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Dit was vroeger zeker het geval: vooral in de wintermaanden liep men sneller een vitaminetekort op vanwege gebrek aan vers voedsel. Tegenwoordig komen vitaminetekorten in Nederland nog nauwelijks voor. Maar dat komt niet door vitaminepillen. Voedingswetenschapper Renger Witkamp (Wageningen Universiteit) legt in deze video uit waarom vitaminepillen slikken eigenlijk helemaal niet nodig is. Je kan zo zelfs een vitaminevergiftiging oplopen…

Hoe kan geluid je slaap redden?

Door de grote hoeveelheid prikkels om ons heen lukt het een derde van de Nederlanders niet om goed te slapen. En val je dan toch in slaap, dan hoeft er maar iets te gebeuren - een passerend vliegtuig, borrelende buren of een sirene die langs sjeest - en we zijn zo weer wakker... Lucia Talamini van de Universiteit van Amsterdam werkt in haar slaaplab aan een manier om jou beter te laten slapen. En dan voornamelijk dieper, zodat jij je volledig kan afsluiten van die herrie om je heen. Grappig genoeg zit haar oplossing 'm juist in: méér geluid. Door op exact het juiste moment een geluidspulsje je hoofd in de te sturen, kunnen we jouw hersenen als het ware in een diepe slaap wiegen. Bent u zelf een slechte slaper en heeft u interesse in deelname aan onderzoek? Klik dan hier: bit.ly/3OeVxY9

Is het erg als je kind driftbuien heeft?

Huilen, schreeuwen, bijten, met dingen gooien, zich op de grond laten vallen, adem inhouden - driftbuien of tantrums bij jonge kinderen kunnen best heftig zijn. En voor niemand leuk: niet voor de ouders, niet voor andere mensen, en ook echt niet voor een kind zelf. Is het erg als een dreumes, peuter of kleuter door het lint gaat? Pedagoog Alithe van den Akker (Universiteit van Amsterdam) weet dat de meeste kinderen er uiteindelijk wel overheen groeien. Maar driftbuien zijn ook de eerste momenten waarop je merkt of een kind risico loopt op het ontwikkelen van gedragsproblemen op latere leeftijd, zoals agressie, angst of depressie.

Hoe hebben Nederlanders de dodo laten uitsterven?

Dappere dodo, domme dodo. Iedereen kent de uitgestorven dodo, maar wat voor vogel was het nou eigenlijk? Als er iemand is die dat weet, dan is het de Leon Claessens van Maastricht University. Hij heeft een compleet skelet herontdekt, ingescand en een 3D-print gemaakt die hij in zijn werkkamer bestudeert. Hij vindt de dodo helemaal niet dom, nee de dodo stierf uit door dikke pech. De pech dat Nederlanders 'zijn' eiland, Mauritius, ontdekten.

Gaat de wereld ten onder aan overbevolking?

De Verenigde Naties hebben berekend dat op 15 november 2022 de acht miljardste wereldburger wordt geboren. Dat is snel gegaan: twee eeuwen geleden waren we nog maar met één miljard. Maar volgens wetenschappers is het binnenkort waarschijnlijk voorbij met die groei. Halverwege deze eeuw groeit de wereldbevolking niet meer, en gaat de mensheid krimpen. Economisch geograaf Ton van Rietbergen (Universiteit Utrecht) legt je uit hoe dat komt. En ook wat het échte probleem is van met zoveel mensen zijn.

Mogelijk dankzij

Met de steun van