Wijzig cookie instellingen
Maastricht University

Hoe maak je een hamburger in het laboratorium?

Prof. dr. Mark Post (Maastricht University), beter bekend als “De Vleesprofessor”, presteerde het om als eerste ter wereld een hamburger in het lab te kweken. In één klap was hij wereldnieuws en ging zijn kweekburger de hele wereld over. In dit college leer je alles over de totstandkoming van dit bijzondere stukje vlees. Wat betekent dit voor de toekomst? Komt er een einde aan alle honger en vreselijke voedseltekorten in de wereld? Meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Mark Post wist al langer dat hij zelf een hamburger wilde groeien. Meer over de techniek achter dit kweekvlees lees je hier.

prof. dr. Mark Post

Mark Post is als hoogleraar vasculaire fysiologie verbonden aan de Universiteit Maastricht, maar de meeste mensen kennen hem als de vleesprofessor. In 2013 is professor Post wereldnieuws als hij de eerste hamburger van kweekvlees presenteert.

fysiologie,fysioloog,cellen,kweken,vegetarisch,voedsel,vegetarier,vlees,kweek,duurzaam

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe gevaarlijk is zwemmen in de Nederlandse zee?

Bij een gevaarlijke zee denk je waarschijnlijk aan woeste golven met schuimende koppen, maar het grootste gevaar zit misschien wel in dat wat er vredig uitziet. Tussen de brekende golven zit namelijk een stroming waar zelfs olympische zwemmers niet tegenop kunnen. Kustonderzoeker én surfer Timothy Price (Universiteit Utrecht) vertelt dat muistromen één van de belangrijkste reden zijn voor de reddingsbrigade om uit te rukken.

Hoe krijgen we PFAS de wereld uit?

Regenpakken, anti-aanbakpannen, smeermiddelen, post-its, bakpapier, brandblusmiddelen - superhandig omdat ze zo goed water- of vetafstotend zijn. Dat komt omdat er PFAS in zit: een familie van chemische stoffen die bestaan uit fluor- en koolstofverbindingen. Overal in Nederland (en eigenlijk overal in bewoond gebied) vind je ze terug. Slecht nieuws, want ze zijn niet alleen zeer schadelijk voor je eigen gezondheid en voor het milieu, maar ze zijn ook nog eens heel moeilijk afbreekbaar. Wat moeten we met zulke 'eeuwige chemicaliën'?

Hoe ontstaat anorexia?

Anorexia is de dodelijkste psychiatrische ziekte. Ondanks dat patiënten graatmager zijn, vinden ze zichzelf nog steeds te dik. In dit college vertelt kinderarts Annemarie van Bellegem (Amsterdam UMC) wat er precies omgaat in het hoofd van iemand met anorexia. Ben jij gevoelig voor of heb je een eetstoornis? Dan kan deze content triggerend werken. Meer info over eetstoornissen(zorg) vind je op https://www.firsteetkit.nl/.

Is zonnebrandcrème slecht voor je?

Zonnebrandcrème is een van de beste opties om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De filters die in de crèmes zitten houden de ultraviolette straling van de zon tegen. Die veroorzaakt huidkanker. Toch smeren sommige mensen liever niet, omdat ze vinden dat de crèmes zelf ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar wat is daar nou van waar?

Hoe maakt slechte ventilatie je dommer?

Je kent het wel: je hebt een uur met collega's in een bedompte vergaderzaal gezeten en je voelt je daarna helemaal suf. Wat doet slechte lucht met je? Vastgoedexpert Nils Kok (Maastricht University) legt het uit in dit college.

Mogelijk dankzij

Met de steun van