Wijzig cookie instellingen
No items found.
Maastricht University

Hoe maakt slechte ventilatie je dommer?

Je kent het wel: je hebt een uur met collega's in een bedompte vergaderzaal gezeten en je voelt je daarna helemaal suf. Wat doet slechte lucht met je? Vastgoedexpert Nils Kok (Maastricht University) legt het uit in dit college.

Prof. dr. Nils Kok

Nils Kok is vastgoedexpert aan Maastricht University

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Dit is waarom je niet omvalt tijdens het fietsen

Nederland is echt een fietsland. Toch heeft het merendeel van de mensen geen flauwbenul wat ze precies doen zodra ze op dat zadel stappen. Professor Arend Schwab van de TU Delft doet al jaren onderzoek naar de kunst van het fietsen. En als je je daar in verdiept, kom je erachter wat voor een wonder het is dat wij kunnen balanceren op zo'n wankel ding. In deze aflevering legt Arend uit dat jij voortdurend bijna aan het vallen bent en welke natuurkundige krachten je moet overwinnen bij het maken van een bocht.

Wat gebeurt er in ons lichaam bij een burn-out?

Iedereen heeft weleens stress, we hebben het zelfs nodig! Je herkent stress bijvoorbeeld aan de druk die je voelt vlak voor een deadline. Op dat moment zijn er allerlei mechanismen in ons lichaam aan het werk: onze stressreactie. Of hoe psychiater en stress onderzoeker Christiaan Vinkers het noemt: ons stressorkest. Ons stressorkest helpt ons omgaan met stress en waarschuwt als 'een beetje' stress teveel wordt. Je bent dan ziek van de stress, waardoor het stressorkest uit elkaar valt. Je raakt overspannen en komt misschien zelfs in een burn-out terecht. Hoe dat kan en hoe je de signalen van je stressorkest kan herkennen, leer je in deze video.

Ook jij hebt ritmegevoel, we bewijzen het hier

Ritmegevoel, je denkt misschien dat je het niet hebt. Maar er is wereldwijd maar bij 6 mensen vastgesteld dat ze het verschil tussen ritmes écht niet kunnen horen. Je hebt dus wel degelijk ritmegevoel. Sterker nog: uit het onderzoek van Henkjan Honing (onderzoeker muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam) blijkt dat dit niet alleen is aangeleerd, maar aangeboren. Zelfs baby's van een paar dagen oud hebben het door als je iets aan de regelmaat van muziek verandert. En ook sommige apen gaan spontaan bewegen op muziek. Hoe Henkjan hierachter kwam, en waarom we überhaupt ritmegevoel hebben, leer je in deze video.

Hoe goed werken medicijnen tegen overgewicht?

Het zou natuurlijk altijd moeten beginnen met een gezonde leefstijl, maar stel dat er een wondermiddel is tegen overgewicht, zou je dat dan moeten willen? In Hollywood zijn spuitjes met bijvoorbeeld Ozempic en WeGovy the talk of the town. Of je nou Elon Musk bent, Oprah, een Kardashian of Amy Schumer, ze hebben allemaal geprobeerd een shortcut naar gewichtsverlies te vinden. En het klopt dat semaglutide (het werkzame bestanddeel in zulke medicijnen) ervoor zorgt dat je minder gaat eten. Maar is het voor iedereen de oplossing? Internist-endocrinoloog en co-auteur van het boek 'Vet belangrijk' Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) praat je in deze video helemaal bij over waarom afvallen nooit begint met een spuitje. Want obesitas en overgewicht zitten veel ingewikkelder in elkaar. En als je niet goed weet waar het vandaan komt, dan kom je er niet vanaf met alleen een spuitje (jojo-effect, anyone?). Maar, toch: dit spul kan écht wel wat.

Een ideale dag voor je brein

We leven alsmaar langer in Nederland. Dat is mooi, maar het gaat ook gepaard met ziektes zoals dementie. Helaas hebben we nog geen medicijn om dit te genezen. Maar dat betekent niet dat je helemaal machteloos bent. In deze aflevering laat hersenexpert Erik Scherder (Open Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam) je zien hoe jij je brein gedurende een simpele dag kan uitdagen en de kans op dit soort ziektes later kunt verlagen. Wij doen mee! Jij ook? 😉

Mogelijk dankzij

Met de steun van