recht,moord,moordenaar,verkrachting
Stel je stad wordt al weken geteiserd door een seriemoordenaar die maar niet te pakken lijkt. Er zijn geen getuigen die de dader kunnen beschrijven en politie is met man en macht de hele provincie aan het uitkammen. De zoektocht is als een naald in een hooiberg. Geografische daderopsporing zou een hulpmiddel kunnen zijn. Jasper van der Kemp (Vrije Universiteit) onderzoekt de patronen van seriemisdrijven en hoe je door alle patronen naast elkaar te leggen de woonplaats van de dader vrij exact kunt bepalen
recht,moord,moordenaar,verkrachting
Je voelt je fit, bent nooit ziek of hebt voor zover je weet een goed werkend afweersysteem. Waarom zou je dan het #coronavaccin nemen? Het was één van de meestgestelde vragen n.a.v onze vorige video over het coronavaccin. Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft jullie het antwoord.
De muziekindustrie verandert snel. Waar je ouders nog LP's en cassettebandjes hadden, streamen wij alles via Spotify en klikken we met gemak een nummer na een paar seconden door. In hoeverre beïnvloedt dit de manier waarop componisten hun muziek creëren? In dit college vertelt muziekwetenschapper Sara Lambrecht (Universiteit Utrecht) hoe de technologie de popmuziek heeft veranderd.
Je moet elke nacht 8 uur slapen voor een goede gezondheid. Toch? Nope, niet helemaal waar. In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit dat we ons eigenlijk veel meer met de kwaliteit van onze slaap zouden moeten bezighouden in plaats van de kwantiteit. Diepe slaap is hier een belangrijke factor. En diep slapen kun je leren, let dus goed op!
Stel je voor: het is het jaar 150 en jij bent een inwoner van Rome. Je loopt tussen de prachtige bouwwerken: het Colosseum, het Pantheon, aquaducten. Maar wat staat daar voor enorme Egyptische pilaar? En hoe hebben ze die hier in één stuk gekregen? In dit college vertelt classica Bettina Reitz-Joosse (Rijksuniversiteit Groningen) waarom Romeinse keizers zo trots waren op het plaatsen van obelisken.
Geheimen hebben we allemaal. Denk maar eens goed na, jij deelt toch ook niet alles met iedereen? Daar heb je waarschijnlijk goede redenen voor. Maar dat het hebben van geheimen ook vervelende gevolgen kan hebben, vertelt psycholoog Andreas Wismeijer (Tilburg University) in dit college.