Wijzig cookie instellingen
No items found.
Open Universiteit

Hoe voorkom je een ramp met een kerncentrale, raket of waterkering?

Om een kerncentrale te beveiligen heb je méér nodig dan een stevig hek met veel prikkeldraad. Aan de hand van wiskundige formules loodst Marko van Eekelen (Open Universiteit/ Radboud Universiteit) je door de digitale wereld áchter het hekwerk.

prof. dr. Marko van Eekelen

Marko van Eekelen (OU en Radboud Universiteit) weet complexe, wiskundige formules aan spannende onderwerpen te koppelen. En dat is maar goed ook, want met een '1' of '0' teveel kan een ramp in een kerncentrale snel gebeurd zijn.

software,aanslag,veiligheid,programmeren,informatica,hacken,security

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom zijn vogels geen vrolijke fluiters?

Zingende vogels zijn hét geluid van de lente. Klinkt hartstikke vrolijk natuurlijk, maar voor vogels is het soms letterlijk een kwestie van overleven. Bioloog Sita ter Haar van de Universiteit Utrecht benadrukt namelijk dat wanneer je een vogel hoort zingen, het niet per se betekent dat ie vrolijk is. Het kan ook zijn dat hij probeert een partner te zoeken of zijn territorium te verdedigen. En trouwens, een vogel is niet eens altijd aan het zingen als ie geluid maakt…

Waarom gaat mode niet met de tijd mee?

Hou jij ook zo van je vertrouwde spijkerbroek? Dan ga je, net als vele anderen, niet helemaal met de tijd mee. De spijkerbroek viert dit jaar namelijk zijn 150e verjaardag! Toch biedt onze kleding al veel meer mogelijkheden dan we denken, vertelt modeonderzoeker Lianne Toussaint (Utrecht University). Wist je bijvoorbeeld dat het nu al mogelijk is om een onzichtbaarheidsmantel te maken, net zoals in Harry Potter? Benieuwd waarom we nog steeds trouw blijven aan onze vertrouwde spijkerbroeken en wat voor andere gave mogelijkheden er nog meer in onze kledingkast verscholen liggen? Check de aflevering!

Waarom kaas gezonder is dan je denkt

Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken: 'het is ongezond!' Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. In deze aflevering legt zuiveldeskundige Kasper Hettinga (Wageningen University) uit dat kaas ook een hele reeks goede stoffen bevat die het negatieve effect van de vetten en zout compenseren. Neem bijvoorbeeld calcium, dat ook in kaas zit. Calcium bindt aan vet, waardoor je de vetten niet opneemt maar ze simpelweg uitpoept.

Meer ruimte voor woningen! Het kan, maar mag nóg niet

Verhuizen wij straks van het land naar het water? Zodra een woning drijft, in plaats van vaststaat op de grond, is er een probleem. En dat is jammer, want drijvende wijken zijn de oplossing voor het gebrek aan ruimte in steden. Technisch zijn er amper obstakels, maar juridisch zijn die er wel. Zo is een hypotheek krijgen voor een drijvend rijtjeshuis of appartement nog onmogelijk. Hoe dat zit hoor je van Pernille van der Plank, hoogleraar goederenrecht aan de Open Universiteit.

Zo leer je het beste voor je eindexamens

Markeren, samenvatten en natuurlijk stampen: zo leer je het beste voor je toets… toch? Onderwijspsycholoog Gino Camp (Open Universiteit) legt in deze video uit dat dat helemaal geen effectieve leermethodes zijn. We houden onszelf eigenlijk voor de gek: we denken dat we de stof begrijpen omdat we het herkennen, maar zodra we het boek sluiten, lijkt het alsof de informatie verdampt uit ons geheugen. Gespreid studeren, zelftoetsing en het gebruik van flashcards zijn juist wel goede leermethoden om je tentamens te halen. Waarom? Ze dwingen je om de stof actief uit je geheugen op te halen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van