contacten,online,internet,globalisering,sociale,media
Zes keer handen schudden, dat zou genoeg moeten zijn - zo schreef een Hongaarse schrijver in 1929 - om alle - destijds 1,5 miljard - wereldburgers met elkaar te verbinden. De theorie bleef lange tijd bestaan, maar kon niet bewezen worden. Maar dankzij Facebook, waar nu trouwens ook 1,5 miljard mensen op zitten, kunnen we dit nu testen. Zou het kloppen, die zes keer? Of zitten we al aan de vijf, of zelfs nog maar vier keer handen schudden? Wiskundige Johan van Leeuwaarden (TU Eindhoven) geeft je het verlossende antwoord! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Het internet, Facebook en een epidemie zijn voorbeelden van grote en veranderlijke netwerken, die we nooit exact in kaart zullen kunnen brengen. Hoe kunnen we hier bruikbare inzichten uit deze grote netwerken halen? Lees er meer over op Kennislink.
contacten,online,internet,globalisering,sociale,media
Test jij wel eens met een IQ-test hoe slim je bent? Hoewel het vaak leuke testjes zijn, is er volgens Marc Hendriks (Radboud Universiteit) wel het een en ander op aan te merken. In dit college legt hij uit hoe het beter kan.
Veel mensen doen het om op gewicht te blijven of om af te vallen: intermittent fasting, oftewel op geregelde tijdstippen niet eten. Maar vasten is niet alleen maar goed voor je gewicht. Neurowetenschapper Jip Gudden (Vrije Universiteit) legt uit dat zo'n voedingspatroon ook hersenziekten zoals Alzheimer, MS en Parkinson zou kunnen tegengaan.
Ben jij op zoek naar ware liefde? Open Tinder en swipe erop los zou je zeggen! Hoewel het aanbod op de datingapps reuze is, lijkt dat helaas geen garantie voor succes. Liefdesexpert Tila Pronk (Tilburg University) legt uit hoe dit komt en hoe het beter kan.
Het coronavirus zal niet de laatste pandemie die we over ons heen krijgen. Om de haverklap springen virussen over van het dierenrijk naar ons. Pluimveehouders maken zich veel zorgen over vogelgriep die steeds vaker de kop op steekt. Volgens dr. Sander Herfst (Erasmusmc) kan dat virus ook gevaarlijk worden voor de mens. De vraag is: wanneer?
Het conflict tussen Israël en Palestina duurt voort. In de afgelopen maand vielen belangrijke islamitische, joodse en christelijke feestdagen samen, wat de spanningen opnieuw verhoogt. Maar hoe is het conflict eigenlijk ontstaan? Midden-oosten deskundige Maurits Berger (Universiteit Leiden) neemt je mee op reis door de geschiedenis van het gebied.