In 2025 is de kans groot dat je het Noorderlicht ziet in Nederland; dit is waarom
Het Noorderlicht is de laatste tijd vaker te zien in Nederland, en dat blijft zo in 2024 en 2025. Dit spectaculaire natuurverschijnsel komt door een zonnecyclus die elke 11 jaar een piek bereikt. Maar wist je dat de veroorzaker van dit prachtige fenomeen ook gevaarlijk kan zijn? Aardwetenschapper Lennart de Groot (Universiteit Utrecht) legt in deze aflevering uit hoe zonnestormen, die het Noorderlicht veroorzaken, veel meer invloed hebben dan je denkt. In 1967 was de Derde Wereldoorlog er bijna door uitgebroken, miljoenen mensen zaten weken zonder stroom, en recent kwamen satellieten van Elon Musk in de problemen. Kan zo’n zonnestorm ook Nederland platleggen? Je hoort het in deze aflevering.
Volgende video:
Je bent lekker je bammetje aan het smeren en ineens doe je iets onhandigs: je laat de boterham van de tafel vallen. Waarom belandt die dan áltijd met de besmeerde kant naar beneden? Of die boterham echt altijd met de besmeerde kant op de grond belandt, kan aan verschillende factoren liggen. Het heeft een natuurkundige verklaring, maar het is misschien niet wat je denkt. Terwijl jullie naar de uitleg van Minke Berghuis (Natuurkundige aan de Universiteit Twente) kijken, gaan wij de troep even opruimen...
Het gaat hier dus niet om plantaardige kaasjes, maar om kaas die lijkt op koeienkaas, smelt als koeienkaas, smaakt als koeienkaas, zonder dat er ook maar één koe of ander dier aan te pas komt. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn erin geslaagd zo'n kaasje te maken. De eiwitten in de kaas zijn gemaakt door gisten. Je kan deze mozzarella op dit moment nog nergens op de wereld kopen, maar grote kans dat je hem in de toekomst wel gaat eten. Levensmiddelentechnoloog Etske Bijl (Wageningen Universiteit) laat ons zien hoe ze zo'n kaas maakt.
Snel rijk worden door al je geld in zogenaamde cryptocurrencies zoals bitcoin te stoppen, is dat slim? Niet als je op zoek bent naar een veilige manier om je geld te bewaren. Want de waarde van je euro's wordt bewaakt door de overheid, maar de waarde van crypto's kan ontzettend op en neer gaan. En zo kun je heel wat geld verliezen. In deze aflevering van Universiteit van Nederland Legt Uit vertelt econoom en jurist Annelieke Mooij (Tilburg University) je wat er niet goed gaat bij crypto's, en waarom alle complottheorieën over 'gewoon geld' eigenlijk nergens op slaan.
De aarde warmt op en dus moet de uitstoot van CO2 omlaag. Dat gaat alleen niet zo snel en in de tussentijd zitten we wel met teveel CO2 in de lucht. Wat nou als je dat in de grond kan stoppen, onder de Noordzee? Geoloog Anne Pluymakers (TU Delft) legt uit hoe je dat veilig kan doen - zonder aardbevingen of lekkages.
Moet je nou voor of na het eten tandenpoetsen? Tandheelkundige Egija Zaura van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft je in deze Legt Uit het antwoord op die vraag waar heel veel mensen een heel heftige mening over hebben. Plus nog twee dingen die je moet weten om een gezond gebit te hebben en te houden: niet alleen suiker is slecht voor je, en mondwater is juist lang niet altijd góed voor je.