volkslied,nationalisme,Nederland,Nederlander,gevoel,volksheld,volkslied
Misschien sta je er nooit bij stil, maar ooit is Nederland ontstaan en zijn we ons "Nederlander" gaan voelen. Maar vanaf wanneer is dat proces eigenlijk begonnen? Ook al heeft dr. Lotte Jensen (historisch letterkundige aan de Radboud Universiteit) zelf niet eens een Nederlands paspoort, ze heeft wel een antwoord op die vraag voor je! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. ‘De’ Nederlandse identiteit bestaat wel degelijk, zo blijkt uit onderzoek van Jan Pieter van Oudenhoven. ‘We’ praten over seks, hebben lak aan gezag en zijn ongastvrij. Lastig om je daaraan aan te passen, als migrant. Is er toch reden voor optimisme? Lees meer op Kennislink.
volkslied,nationalisme,Nederland,Nederlander,gevoel,volksheld,volkslied
De hete zomers van tegenwoordig beginnen hun tol te eisen: huidkanker is in Nederland de laatste dertig jaar uitgegroeid tot de meest voorkomende kankersoort. Afgelopen jaar moesten artsen maar liefst 82.000 keer aan patiënten vertellen dat in hun huid een of meerdere tumoren waren aangetroffen. Eigen schuld? Zeker niet altijd, maar we kunnen ons risico op huidkanker wel degelijk verkleinen. Zo legt dermatoloog Göran van Rooijen (Amsterdam UMC | Erasmusmc) in deze aflevering van de Werkplaats uit waar je op kan letten.
Jij denkt bij warme temperaturen wellicht aan een heerlijke zwoele zomerdag. Toch gaan warme zomerdagen hand in hand met meer opstootjes. Waarom zorgt die stijgende temperatuur voor meer agressie? Dat hoor je van Prof. Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen
Maak jij je wel eens zorgen dat ons land over 100 jaar onder water staat? Slecht nieuws: Nederland is niet goed bestand tegen klimaatverandering. Goed nieuws: we kunnen er nog wat aan doen. Maar dan moeten we nu in actie komen. In dit college neemt Tim van Hattum (Wageningen University) Nederland letterlijk op de schop.
De zeespiegel stijgt, grote delen van Nederland dreigen onder te lopen in de toekomst. Wetenschappers zoeken naar een oplossing en kustwaterbouwkundige Bas Borsje (Universiteit Twente) heeft er een: de levende dijk. Hoe dat ons moet beschermen tegen overstromingen vanuit de zee, legt hij uit in de Werkplaats. (Veel dank aan het NIOZ die de demonstratiebak ontwikkelde.)
Cosmetische ingrepen worden steeds populairder. Je lippen opspuiten met fillers is dan ook geen taboe meer. Maar wat zijn de risico's? Wij vroegen het aan cosmetisch arts Tom Decates (Erasmus MC).