Wijzig cookie instellingen
No items found.
Open Universiteit

Waarom begint een depressie in je darmen?

Wist je dat je door het eten van chocolade en kant-en-klaar-maaltijden 31% meer kans hebt op een depressie? Een ongezond dieet kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen verstoren, waardoor je een tekort aan belangrijke stofjes zoals serotonine - ons gelukshormoon - kunt krijgen! Inge van der Wurff van de Open Universiteit legt je uit hoe je kunt zorgen dat er wel genoeg goede bacteriën in je darmen zitten.

Inge van der Wurff

Inge van der Wurff is voedingswetenschapper en verbonden aan de Open Universiteit

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Meer ruimte voor woningen! Het kan, maar mag nóg niet

Verhuizen wij straks van het land naar het water? Zodra een woning drijft, in plaats van vaststaat op de grond, is er een probleem. En dat is jammer, want drijvende wijken zijn de oplossing voor het gebrek aan ruimte in steden. Technisch zijn er amper obstakels, maar juridisch zijn die er wel. Zo is een hypotheek krijgen voor een drijvend rijtjeshuis of appartement nog onmogelijk. Hoe dat zit hoor je van Pernille van der Plank, hoogleraar goederenrecht aan de Open Universiteit.

Zo leer je het beste voor je eindexamens

Markeren, samenvatten en natuurlijk stampen: zo leer je het beste voor je toets… toch? Onderwijspsycholoog Gino Camp (Open Universiteit) legt in deze video uit dat dat helemaal geen effectieve leermethodes zijn. We houden onszelf eigenlijk voor de gek: we denken dat we de stof begrijpen omdat we het herkennen, maar zodra we het boek sluiten, lijkt het alsof de informatie verdampt uit ons geheugen. Gespreid studeren, zelftoetsing en het gebruik van flashcards zijn juist wel goede leermethoden om je tentamens te halen. Waarom? Ze dwingen je om de stof actief uit je geheugen op te halen.

Waarom je in zes stappen iedereen in de wereld kent?

Jij hebt Maxima’s hand geschud, net als wij en de rest van de wereld! Nee, we zijn niet gek geworden en we snappen heus wel dat zelfs handenschud-queen Maxima niet iedereen een hand heeft gegeven. Maar via via zijn we, via handshakes, allemaal in zes stappen met elkaar verbonden. Wiskundige Remco van der Hofstad (TU Eindhoven) legt je zonder ingewikkelde formules uit hoe dat zit. En hoe dat kan leiden tot een pandemie…

Hoe voorkomen we overstromingen in de toekomst?

In de zomer van 2021 zorgde extreme regenval in Zuid-Limburg voor hevige overstromingen. Straten stonden blank en het water spoot uit de putdeksels. In Limburg was voor honderden miljoenen schade; in Duitsland en België vielen zelfs doden. Hoe kon dat gebeuren? Milieuwetenschapper Angelique Lansu (Open Universiteit) legt je in de video uit hoe we dit voortaan kunnen voorkomen met een make-over van het landschap.

Zo zen is het boeddhisme niet

Mediteren en mindfulness: voel jij ook die innerlijke rust door deze boeddhistische praktijken? Dat kan, maar het is slechts één kant van deze religie. Het boeddhisme minder zen dan we denken. Want net als andere religies, kent boeddhisme ook problemen met misbruik, conflicten en geweld. Ben je benieuwd hoe dat precies zit en waar dat zen-beeld vandaan komt? In deze video neemt Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen) je mee in zijn boeddha-gevulde huis en laat daar de duistere kant van dit wereldgeloof zien.

Mogelijk dankzij

Met de steun van