innovatie,energie,opwekken,warmte,efficient

Waarom behoren dure zonnepanelen straks tot het verleden?
De zonnecel is een prachtige uitvinding. Maar, een zonnecel kan nog veel efficienter. Het enige dat we nodig hebben is een materiaal wat transparant is en toch energie geleidt. Maar hoe maak je zo'n materiaal? Daar weet natuurkundige Dave Blank (Universiteit Twente) alles van. Op het niveau van atomen knutselt hij laagje voor laagje materialen met bijzondere nieuwe eigenschappen. Klinkt futuristisch he? Vergelijk het maar met het bakken van een spekkoek, alles komt aan op de perfecte samenstelling. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Om nieuwe zonnepanelen te ontwerpen kunnen we ook naar moeder Natuur kijken. Groene bacteriën gebruiken fotosynthese om energie op te wekken. Met welke structuren doen ze dit? Lees meer over deze lichtantennes op Kennislink.


Volgende video:
Waarom heeft een zebra strepen en een giraffe vlekken? De natuur lijkt soms willekeurig, maar achter die patronen schuilt keiharde wiskunde. Die ontdekking werd gedaan door de briljante wiskundige Alan Turing, onder andere bekend van het kraken van de Enigma code tijdens de Tweede Wereldoorlog en grondlegger van de computer. In deze aflevering laat wiskundige Jan Bouwe van den Berg (Vrije Universiteit Amsterdam) zien hoe Turing ook de "code" van dierenvachten wist te kraken - en waarom deze theorie tot vandaag de dag verrassend actueel is.
.jpg)
De ene dag lees je dat Ozempic hét medicijn is dat obesitas de wereld uit helpt en zelfs werkt tegen meer dan 40 aandoeningen — van Alzheimer tot leverfalen. De andere dag duiken berichten op over haaruitval, nierproblemen of andere bijwerkingen. In deze aflevering scheidt hoogleraar Gijs Goossens (Universiteit Maastricht) de zin van de onzin. Wat doen afvalmedicijnen écht in het lichaam, welke claims zijn wetenschappelijk onderbouwd, en welke moeten we met een flinke korrel zout nemen.

Decennialang stond Amerika stevig bovenaan als de machtigste natie ter wereld. Maar die tijd lijkt voorbij. China, Rusland, India — en zelfs Europa — eisen steeds vaker een plek aan tafel op. De wereldorde is in beweging. Maar wie bepaalt eigenlijk de spelregels? In deze aflevering onderzoeken we die vraag met onderzoeker Laurien Crump (Radboud Universiteit). Aan de hand van biljart, Catan en een potje kaarten laat zij op verrassende en speelse wijze zien hoe landen elkaar uitdagen, omzeilen of juist samenwerken. Veranderen we van een wereld met vaste regels naar een chaotisch spel zonder scheidsrechter? En wat betekent dat voor jou?
wereldorde.jpg)
Hoe zou het zijn als artsen precies kunnen voorspellen wat er in jouw lichaam gebeurt. Als ze behandelingen moeiteloos kunnen uitproberen zonder dat jij daar iets van merkt. En dat je altijd de juiste medicijnen krijgt, die het beste werken voor jou. Klinkt als een droom, maar in de toekomst zou dat zomaar kunnen. Biomedisch ingenieur Carlijn Buck (Technische Universiteit Eindhoven) werkt aan een digital twin - een digitale kopie van een patiënt die met je meegroeit. Zodat jij betere en persoonlijkere zorg krijgt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door drie promovendi: Robin Willems (numerieke modellen), Evianne Willems (elektro-mechanisch modellen) en Carlijn Buck (Data modellen). Daarnaast zijn er twee EngD'ers betrokken: Marloes de Winter (database ontwerp) en Melissa Niemantsverdriet (database ontwerp). Bezoek onze website( www.combatvt.nl) als je meer wilt weten! Het onderzoek maakt deel uit van het COMBAT-VT project (www.combatvt.nl)(ref. 17983) en Picasso (ref. 1912P08). Het is gefinancierd door TKI HSTM via de PPS-toeslagregeling voor publiek-private samenwerkingen. En het is uitgevoerd binnen het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC) in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Philips Research en het Catharina Ziekenhuis.

Wat als je frietjes kan eten die zijn gegroeid op jouw eigen plas? En waarom zouden we dat eigenlijk willen? Spoiler: het is duurzamer dan je denkt, en het stinkt minder dan je zou verwachten. 🌱🍟 Volgens onderzoeker Kimo van Dijk van de Wageningen University & Research spoelen we nu teveel waardevolle voedingsstoffen gewoon door het toilet. In deze aflevering laat hij zien hoe we urine kunnen opvangen en omzetten tot een veilige en effectieve meststof - die zelfs 25% beter werkt dan kunstmest!
