geld,werken,mannen,vrouwen,gender,economie,glazen plafond,ongelijkheid
"Who run the world? Girls!", zong zangeres Beyoncé ooit. In de werkelijkheid zijn het toch vooral mannen die de top bereiken. De grote vraag is: hoe komt dat nou? Is “de maatschappij” bevooroordeeld? Werken mannen vrouwen tegen? Hebben vrouwen een laag zelfbeeld? Willen vrouwen helemaal niet naar de top? Of zijn er andere verklaringen die we over het hoofd zien? Econome Esther-Mirjam Sent (hoogleraar, Eerste Kamerlid én vrouw) zet alle feiten en onderzoeken voor je op een rijtje. Oordeel zelf! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Een secretaresse is een vrouw, het woord zegt het al. De term roept meteen clichébeelden op. Het beroep van secretaresse is echter niet altijd een vrouwenberoep geweest, want kantoren waren tot begin 20ste eeuw hoofdzakelijk het domein van mannen. Vanwaar de verandering? Lees meer op Kennislink.
geld,werken,mannen,vrouwen,gender,economie,glazen plafond,ongelijkheid
Jij wil vast ook niet het zwarte schaap van de groep zijn. Helaas zijn er talloze redenen te bedenken waarom mensen buitengesloten worden. Vaak omdat ze net iets anders zijn dan 'normaal'. Waarom doen wij dit onze medemens aan? In dit college legt Arjan Bos (Open Universiteit) uit dat dit gedrag een diepgewortelde functie heeft én hoe we dit stigma kunnen verslaan.
Je hebt vast weleens je teen tegen de deur gestoten en gedacht: 'Ik wou dat ik geen pijn kon voelen!' Nou, daar zou je snel spijt van krijgen, want pijn is over het algemeen erg nuttig. Het beschermt ons namelijk als we ons lichaam dreigen te beschadigen. Maar wist je dat pijn ook subjectief is? In dit college legt Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) uit dat hoeveel pijn jij voelt kan verschillen per situatie. En luister goed, want ze heeft ook een paar tips om die pijn te beïnvloeden!
Je hoort het regelmatig: we moeten van het plastic af! Toch is dit volgens scheikundige Bert Meijer (TU Eindhoven) niet per se een goed idee.
Stoppen met roken, minder drinken, afvallen; aan goede voornemens vaak geen gebrek in het nieuwe jaar. Maar volhouden blijkt keer op keer lastig. Waarom is dat zo moeilijk? Dr. Marieke Adriaanse (Utrecht Universiteit) legt uit dat het te maken heeft met je slechte gewoontes én vertelt je hoe het je dit jaar wél gaat lukken.
Het is bijna de kortste dag van het jaar. Morgen begint officieel de winter. Die is dit jaar misschien wel zwaarder dan ooit door corona. Maar voor sommige mensen is het sowieso al zwaar. Zij voelen zich futlozer in de winter, hebben veel zin om te eten en te slapen. Hoe komt dat? Onderzoeker Babette Bais (Erasmus mc) legt het uit.