Universiteit van Amsterdam

Waarom eten we het liefst elke dag patat?

Vet is een langzaam dodend vergif. Toch eten we maar al te graag een patatje met mayonaise, bitterballen bij een biertje of halen we een pizza als we geen zin hebben om te koken. Als we weten hoe slecht vet voor ons lichaam is, waarom eten we het dan? Professor Ravesloot vertelt in dit college waar onze vetzucht vandaan komt.   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.   Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar genen die belangrijk zijn bij overgewicht. En weer is een klein succes geboekt. Lees meer.

key notes

prof. dr. Jan-Hindrik Ravesloot

Professor Jan Hindrik Ravesloot (1961) is als hoogleraar Fysiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn researchgroep doet hij onderzoek naar transportprocessen in hartcellen. Door zijn studenten wordt hij geprezen voor zijn bevlogenheid en humoristische benadering van zijn vak.  Professor Ravesloot werd dan ook door zijn studenten beloond met diverse onderwijsprijzen waarvan de laatste door de studenten Biomedische Wetenschappen 2012-2013.

vet,vetzucht,afvallen,patat,zwaarlijvigheid,gezondheid,hormonen,evolutie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe kan je jouw pijngrens verhogen?

Je hebt vast weleens je teen tegen de deur gestoten en gedacht: 'Ik wou dat ik geen pijn kon voelen!' Nou, daar zou je snel spijt van krijgen, want pijn is over het algemeen erg nuttig. Het beschermt ons namelijk als we ons lichaam dreigen te beschadigen. Maar wist je dat pijn ook subjectief is? In dit college legt Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) uit dat hoeveel pijn jij voelt kan verschillen per situatie. En luister goed, want ze heeft ook een paar tips om die pijn te beïnvloeden!

Bestaat er een toekomst zonder plastic?

Je hoort het regelmatig: we moeten van het plastic af! Toch is dit volgens scheikundige Bert Meijer (TU Eindhoven) niet per se een goed idee.

Hoe houd jij je goede voornemens dit jaar wél vol?

Stoppen met roken, minder drinken, afvallen; aan goede voornemens vaak geen gebrek in het nieuwe jaar. Maar volhouden blijkt keer op keer lastig. Waarom is dat zo moeilijk? Dr. Marieke Adriaanse (Utrecht Universiteit) legt uit dat het te maken heeft met je slechte gewoontes én vertelt je hoe het je dit jaar wél gaat lukken.

Bestaat de winterdepressie?

Het is bijna de kortste dag van het jaar. Morgen begint officieel de winter. Die is dit jaar misschien wel zwaarder dan ooit door corona. Maar voor sommige mensen is het sowieso al zwaar. Zij voelen zich futlozer in de winter, hebben veel zin om te eten en te slapen. Hoe komt dat? Onderzoeker Babette Bais (Erasmus mc) legt het uit.

Wie bepaalt jouw muzieksmaak, jij of Spotify?

De komst van streamingdiensten heeft onze manier van muziek luisteren beïnvloedt. Misschien luisterde jij vroeger veel naar rock en is dat sinds je Spotify hebt totaal omgeslagen naar dance? In dit college vertelt Hannes Datta (Tilburg University) hoe we dat kunnen verklaren en hoe Spotify de muziekindustrie heeft veranderd.

Mogelijk dankzij

Met de steun van