Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit van Amsterdam

Waarom eten we het liefst elke dag patat?

Vet is een langzaam dodend vergif. Toch eten we maar al te graag een patatje met mayonaise, bitterballen bij een biertje of halen we een pizza als we geen zin hebben om te koken. Als we weten hoe slecht vet voor ons lichaam is, waarom eten we het dan? Professor Ravesloot vertelt in dit college waar onze vetzucht vandaan komt.   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.   Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar genen die belangrijk zijn bij overgewicht. En weer is een klein succes geboekt. Lees meer.

prof. dr. Jan-Hindrik Ravesloot

Professor Jan Hindrik Ravesloot (1961) is als hoogleraar Fysiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn researchgroep doet hij onderzoek naar transportprocessen in hartcellen. Door zijn studenten wordt hij geprezen voor zijn bevlogenheid en humoristische benadering van zijn vak.  Professor Ravesloot werd dan ook door zijn studenten beloond met diverse onderwijsprijzen waarvan de laatste door de studenten Biomedische Wetenschappen 2012-2013.

vet,vetzucht,afvallen,patat,zwaarlijvigheid,gezondheid,hormonen,evolutie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom je niet vega hoeft te zijn om de planeet te redden

De wereld telt op dit moment 8 miljard mensen en zal naar verwachting naar 10 miljard groeien. Hebben we dan wel genoeg eten voor iedereen op aarde? Volgens hoogleraar duurzame voedselsystemen Hannah van Zanten (Wageningen Universiteit) hoeven we niet te verhongeren, maar dan moet er wel iets veranderen aan het eten op ons bord. Ons huidige dieet put de wereld namelijk uit. Maar hoe ziet een duurzaam dieet er dan wel uit? Het antwoord zal je misschien verbazen, want je kan gewoon vlees blijven eten. Hoe? Hannah legt het je uit in onze nieuwe videopodcast.

Waarom gaat je telefoon steeds sneller leeg?

Is het jou weleens opgevallen dat je je laptop of telefoon na verloop van tijd steeds vaker moet opladen? Dat is heel normaal, vertelt materiaalkundige Mark Huijben (Universiteit Twente) Hij legt uit waarom jouw apparaten steeds sneller leeg zijn en wat er binnen in een accu gebeurt.

Waarom kan goud ook blauw zijn?

De glanzende gele kleur van goud kennen we allemaal. Maar wie héél ver inzoomt op goud tot nanoniveau, ziet dat goud alle kleuren van de regenboog kan hebben. Lotte Metz is scheikundige en legt in deze werkplaats aflevering uit hoe dat kan en hoe jij zonder dat je het weet misschien wel nanogoud in huis hebt.

Dit is de échte reden dat je gaapt

Gapen is niet iets om je voor te schamen. Echt niet, het is juist een teken dat je extra oplet. Vaak denken mensen dat we gapen omdat we moe zijn of een tekort aan zuurstof hebben, maar dat is niet waar. Onderzoek wijst erop dat gapen een hele andere functie heeft. Voor Bioloog Jorg Massen (Universiteit Utrecht) is gapen z'n leven. Hij weet alles over over het fenomeen en legt ons uit waarom we gapen en ook waarom wij anderen na-gaapen.

Hoe herken je een psychopaat?

Als je aan een psychopaat denkt, denk je misschien aan bekende films zoals: Silence of the Lambs, American Psycho en Game of Thrones. Maar psychopaten komen niet alleen voor in films en series. De kans is groot dat je een psychopaat in jouw omgeving hebt of er zelf een bent. Psychopathie komt namelijk voor bij 1% van de bevolking, dat zijn zo’n 170.000 Nederlanders. Dit zijn niet meteen gevaarlijke moordenaars, maar kunnen ook gewoon een naar persoon zijn. Wat maakt iemand nou een psychopaat en wat gebeurt er in de hersenen van deze mensen? Cognitief neuropsycholoog Inti Brazil (Radboud Universiteit) legt dit uit.

Mogelijk dankzij

Met de steun van