ziekte,medicijn,succesvol,infectie
Op 26 oktober 1979 werd de wereld "pokkenvrij" verklaard. Voor het eerst in de geschiedenis had de mens een virusinfectie dankzij een vaccin succesvol de wereld uit geholpen! Maar dat roept de vraag op waarom er nog geen succesvolle vaccins zijn tegen alle infectieziektes. Het antwoord daarop krijg je van immunoloog Huub Savelkoul (WUR). Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder vaak allergisch en astmatisch zijn dan stadse kinderen was al bekend. Wetenschappers ontdekten een mogelijk mechanisme achter deze bescherming. Lees meer op Kennislink.
ziekte,medicijn,succesvol,infectie
Je voelt je fit, bent nooit ziek of hebt voor zover je weet een goed werkend afweersysteem. Waarom zou je dan het #coronavaccin nemen? Het was één van de meestgestelde vragen n.a.v onze vorige video over het coronavaccin. Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft jullie het antwoord.
De muziekindustrie verandert snel. Waar je ouders nog LP's en cassettebandjes hadden, streamen wij alles via Spotify en klikken we met gemak een nummer na een paar seconden door. In hoeverre beïnvloedt dit de manier waarop componisten hun muziek creëren? In dit college vertelt muziekwetenschapper Sara Lambrecht (Universiteit Utrecht) hoe de technologie de popmuziek heeft veranderd.
Je moet elke nacht 8 uur slapen voor een goede gezondheid. Toch? Nope, niet helemaal waar. In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit dat we ons eigenlijk veel meer met de kwaliteit van onze slaap zouden moeten bezighouden in plaats van de kwantiteit. Diepe slaap is hier een belangrijke factor. En diep slapen kun je leren, let dus goed op!
Stel je voor: het is het jaar 150 en jij bent een inwoner van Rome. Je loopt tussen de prachtige bouwwerken: het Colosseum, het Pantheon, aquaducten. Maar wat staat daar voor enorme Egyptische pilaar? En hoe hebben ze die hier in één stuk gekregen? In dit college vertelt classica Bettina Reitz-Joosse (Rijksuniversiteit Groningen) waarom Romeinse keizers zo trots waren op het plaatsen van obelisken.
Geheimen hebben we allemaal. Denk maar eens goed na, jij deelt toch ook niet alles met iedereen? Daar heb je waarschijnlijk goede redenen voor. Maar dat het hebben van geheimen ook vervelende gevolgen kan hebben, vertelt psycholoog Andreas Wismeijer (Tilburg University) in dit college.