rekenen,oplossing,logistiek,error,informatica
Computers kunnen alles. ERROR! Niet dus. Prof. dr. Harry Buhrman, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker aan het Centrum van Wiskunde & Informatica, legt uit dat er nog steeds fundamentele wiskundige problemen zijn waar onze huidige computers nog niet tegen kunnen opboksen. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Computers kunnen nog steeds niet alles. Een simpele tekst lezen en begrijpen is nog steeds een brug te ver. Lees hier verder waardoor dit komt!
rekenen,oplossing,logistiek,error,informatica
Bij een gevaarlijke zee denk je waarschijnlijk aan woeste golven met schuimende koppen, maar het grootste gevaar zit misschien wel in dat wat er vredig uitziet. Tussen de brekende golven zit namelijk een stroming waar zelfs olympische zwemmers niet tegenop kunnen. Kustonderzoeker én surfer Timothy Price (Universiteit Utrecht) vertelt dat muistromen één van de belangrijkste reden zijn voor de reddingsbrigade om uit te rukken.
Regenpakken, anti-aanbakpannen, smeermiddelen, post-its, bakpapier, brandblusmiddelen - superhandig omdat ze zo goed water- of vetafstotend zijn. Dat komt omdat er PFAS in zit: een familie van chemische stoffen die bestaan uit fluor- en koolstofverbindingen. Overal in Nederland (en eigenlijk overal in bewoond gebied) vind je ze terug. Slecht nieuws, want ze zijn niet alleen zeer schadelijk voor je eigen gezondheid en voor het milieu, maar ze zijn ook nog eens heel moeilijk afbreekbaar. Wat moeten we met zulke 'eeuwige chemicaliën'?
Anorexia is de dodelijkste psychiatrische ziekte. Ondanks dat patiënten graatmager zijn, vinden ze zichzelf nog steeds te dik. In dit college vertelt kinderarts Annemarie van Bellegem (Amsterdam UMC) wat er precies omgaat in het hoofd van iemand met anorexia. Ben jij gevoelig voor of heb je een eetstoornis? Dan kan deze content triggerend werken. Meer info over eetstoornissen(zorg) vind je op https://www.firsteetkit.nl/.
Zonnebrandcrème is een van de beste opties om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De filters die in de crèmes zitten houden de ultraviolette straling van de zon tegen. Die veroorzaakt huidkanker. Toch smeren sommige mensen liever niet, omdat ze vinden dat de crèmes zelf ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar wat is daar nou van waar?
Je kent het wel: je hebt een uur met collega's in een bedompte vergaderzaal gezeten en je voelt je daarna helemaal suf. Wat doet slechte lucht met je? Vastgoedexpert Nils Kok (Maastricht University) legt het uit in dit college.