Wijzig cookie instellingen
No items found.
ErasmusMC

Waarom is het soms moeilijk om te bepalen wanneer iemand echt dood is?

Je hart stopt ermee en klaar is Kees, toch? Nou niet altijd, want door de introductie van de beademingsmachine kun je mensen die "hersendood" zijn, nog gewoon in leven houden. Maar leef je nog wel echt? Of ben je eigenlijk gewoon dood? Klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje (ErasmusMC) bespreekt dit moeilijke dilemma en heeft in dit college nog een extra moeilijk – en onverwacht! – dilemma voor je in petto.   Wil je meer weten? Bij Kennislink kun je meer over dit onderwerp lezen. Wat is doodgaan eigenlijk? Natuurlijk slijt het lichaam wanneer het ouder wordt, maar wanneer is nou het punt dat het lichaam doodgaat? Meer hierover  en wanneer het nu écht zover is, lees je op NEMO Kennislink. Ook is er een heel thema gewijd aan de dood en de moeilijke vragen die daarbij horen.

dr. Erwin Kompanje

Erwin Kompanje (ErasmusMC) is een ethicus die niet alleen achter zijn bureau zit en nadenkt over medische ethiek, maar iemand die veel op de intensive care te vinden is, waar belangrijke vraagstukken rondom leven en dood dagelijkse kost zijn.

autopsie,overleden,ingewikkeld

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Zo lossen we de helft van de woningnood op

Den Haag lijkt maar geen grip te krijgen op de woningnood. De voorgestelde huurbevriezing van Woonminister Mona Keijzer wil de sociale huren nu bevriezen, maar daardoor hebben woningcorporaties nóg minder geld om nieuwe huizen te bouwen en dreigt het woningtekort nog verder op te lopen. Hoogleraar Piet Eichholtz (Maastricht University) onderzocht een verrassend simpele oplossing voor het woningtekort: samenwonen! Verschillende enquetes laten zien dat een deel van de mensen openstaat samenwonen, zó veel zelfs, dat het op korte termijn het woningtekort zou kunnen halveren. Er zijn alleen nog een aantal barrières volgens Piet. In deze aflevering vertelt hij hoe samenwonen een sleutelrol kan spelen in het oplossen van de woningcrisis - en wat er nodig is om die drempels weg te nemen.

Hoe stop je de Nederlandse natuur in een koelkast?

Al jarenlang werkt hij eraan, met een toewijding vergelijkbaar met die van Noach. Nils van Rooijen, wetenschapper aan Wageningen University, creëert een unieke 'ark' voor de Nederlandse natuur: een zadenbank. Zijn missie is om zaden van álle wilde plantensoorten in Nederland te verzamelen en veilig te bewaren. Deze cruciale collectie dient als een onmisbare back-up voor de toekomst. Mocht de Nederlandse flora ooit bedreigd worden door klimaatverandering, ziektes of andere calamiteiten, dan kunnen we terugvallen op deze zadenbank om de natuur te herstellen. Het belang hiervan reikt verder dan de planten zelf. Deze wilde plantensoorten vormen de basis van complete ecosystemen. Ze zijn essentieel voor insecten, vogels en andere dieren die in en rond deze planten leven. Uiteindelijk is het behoud van deze biodiversiteit ook van levensbelang voor ons, de mens. Ontdek het inspirerende verhaal van Nils van Rooijen en zijn baanbrekende werk voor het behoud van de Nederlandse natuur!

Mysterie opgelost: Dit is waarom kippen zo gek lopen

Als je een kip of duif ziet lopen, is het je vast weleens opgevallen dat ze hun hoofd naar voren en achter gooien. Terwijl als je ze oppakt en voorzichtig heen en weer beweegt, ze hun kop juist op precies dezelfde plek houden. Op het internet zijn ze een hit, maar het ziet er niet alleen geinig uit, er zit een serieuze wetenschappelijke verklaring achter. Hoe dat zit legt bewegingswetenschapper Pasha van Bijlert (Universiteit Utrecht | Naturalis) uit door kippen te laten wandelen op een loopband. Veel dank aan Victor Duurland van De Belevenisboerderij. Wil je kippen, struisvogels of emoe's eens nader inspecteren? Je kan bij Victor op bezoek: https://www.belevenisboerderij-desingel.nl/ | Of volg hem via Insta @boerderij_desingel - En veel dank aan Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam voor het lenen van het skelet!

Wereldhandel platgelegd: wat zijn de nieuwe kansen

Trump voert importtarieven in, en de gevolgen laten niet lang op zich wachten. Handelspartners reageren direct, en de spanningen lopen snel op. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreekt van een "aanslag op de wereldhandel", EU-voorzitter Ursula von der Leyen noemt het een "klap voor de wereldeconomie", en de BBC kopte zelfs dat dit mogelijk de grootste verandering in de wereldeconomie in honderd jaar is. Wat betekent dit voor Nederland, een land dat draait op internationale handel? Goudse kaas, hightechproducten, landbouwexport – komen die straks nog wel de grens over? Econoom Sandra Phlippen van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit hoe importtarieven werken, hoe ze de wereldeconomie kunnen ontwrichten, en wat Europa nu moet doen. Waar liggen onze nieuwe handelskansen? Je hoort het in deze aflevering.

Het paleo-dieet: wat aten oermensen echt?

Een brownie van avocado en chocola - zoals mensen in de steentijd die aten. Dat klinkt gek.. en dat is het ook. Toch is het een recept dat voldoet aan het paleo-dieet, een dieet waarbij mensen enkel producten aten die in de steentijd beschikbaar waren omdat het volgens hen gezonder is. Archeoloog Gerrit Dusseldorp (Universiteit Leiden) zet daar zijn vraagtekens bij.

Mogelijk dankzij

Met de steun van