Wijzig cookie instellingen
No items found.
Radboudumc

Waarom is het soms onduidelijk of een baby een jongetje of een meisje is?

"Is het een jongetje of is het een meisje?" - de prangende vraag waar ouders negen maanden naar uitkijken. En eindelijk is het dan zo ver.  Maar wat als het toch iets minder duidelijk te zien is? Geen jongetje, maar ook geen meisje? Dr. Hedi Claahsen krijgt als kinderarts endocrinoloog (Radboudumc) met regelmaat te maken met baby's die geboren worden met een onduidelijk geslacht. Hoe ga je als arts hiermee om? En is direct opereren dan de beste oplossing?   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Als je interseksueel geboren wordt, heb je zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtseigenschappen. NEMO Kennislink sprak met kinderartsen van het VU Medisch Centrum Amsterdam die zich bezighouden met interseksuele kinderen en kinderen die zich niet thuis voelen in hun eigen geslacht.  

Dr. Hedi Claahsen

Dr. Hedi Claahsen (Radboudumc) is kinderarts-endocrinoloog en coördinator van het Radboud DSD centrum in Nijmegen voor kinderen die geboren worden met een onduidelijk geslacht. Hier doen ze er alles aan om zo snel mogelijk te bepalen of het kindje een jongen of een meisje is om de baby een zo'n normaal mogelijk leven te kunnen bieden.

endocrinoloog,kinderarts,geslacht,sekse,ontwikkeling,hormonen,identiteit,intersekse,chromosoon,operatie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom gaat je telefoon steeds sneller leeg?

Is het jou weleens opgevallen dat je je laptop of telefoon na verloop van tijd steeds vaker moet opladen? Dat is heel normaal, vertelt materiaalkundige Mark Huijben (Universiteit Twente) Hij legt uit waarom jouw apparaten steeds sneller leeg zijn en wat er binnen in een accu gebeurt.

Waarom kan goud ook blauw zijn?

De glanzende gele kleur van goud kennen we allemaal. Maar wie héél ver inzoomt op goud tot nanoniveau, ziet dat goud alle kleuren van de regenboog kan hebben. Lotte Metz is scheikundige en legt in deze werkplaats aflevering uit hoe dat kan en hoe jij zonder dat je het weet misschien wel nanogoud in huis hebt.

Dit is de échte reden dat je gaapt

Gapen is niet iets om je voor te schamen. Echt niet, het is juist een teken dat je extra oplet. Vaak denken mensen dat we gapen omdat we moe zijn of een tekort aan zuurstof hebben, maar dat is niet waar. Onderzoek wijst erop dat gapen een hele andere functie heeft. Voor Bioloog Jorg Massen (Universiteit Utrecht) is gapen z'n leven. Hij weet alles over over het fenomeen en legt ons uit waarom we gapen en ook waarom wij anderen na-gaapen.

Hoe herken je een psychopaat?

Als je aan een psychopaat denkt, denk je misschien aan bekende films zoals: Silence of the Lambs, American Psycho en Game of Thrones. Maar psychopaten komen niet alleen voor in films en series. De kans is groot dat je een psychopaat in jouw omgeving hebt of er zelf een bent. Psychopathie komt namelijk voor bij 1% van de bevolking, dat zijn zo’n 170.000 Nederlanders. Dit zijn niet meteen gevaarlijke moordenaars, maar kunnen ook gewoon een naar persoon zijn. Wat maakt iemand nou een psychopaat en wat gebeurt er in de hersenen van deze mensen? Cognitief neuropsycholoog Inti Brazil (Radboud Universiteit) legt dit uit.

Waarom denken we automatisch in hokjes?

Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten; is het een jongen of een meisje? En die hokjes blijven vaak de rest van je leven een rol spelen, ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen- of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem @Sorayariem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken. Wil je meer weten transgender zijn, non-binair zijn of andere vormen van genderdiversiteit? Op de site van transvisie kan je veel informatie vinden en zij hebben ook een hulplijn die je kan bellen: https://transvisie.nl

Mogelijk dankzij

Met de steun van