Wijzig cookie instellingen
Universiteit Utrecht

Waarom kun je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeten?

Kijk jij ook altijd zo uit naar dat onderste chocoladepuntje van je ijshoorntje? Wat er aan de hand is met de vetten in de chocolade in dat puntje en hoe die chocolade dankzij katalysatoren gezonder is geworden, vertelt scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) in dit college. Kruip dus met of zonder ijsje op de bank en geniet van dit college (en van je ijsje :))!

prof. dr. ir. Bert Weckhuysen

Je staat er vast nooit bij stil, maar zo ongeveer alles in het dagelijks leven wordt beïnvloed door katalysatoren. Van de brandstof die je verbruikt tot aan het voedsel dat je eet. Prof. dr. ir. Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kreeg een Spinozapremie (een belangrijke onderzoeksprijs) en laat je in zijn colleges zien waarom iedereen zou moeten weten wat katalysatoren doen! (foto: UU/Ivar Pel)

stoffen,ijsje,vetten,chocolade,katalysator,gezond,ongezond

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom we zo kwetsbaar zijn in de ruimte

Dankzij Hollywood kunnen we ons van alles voorstellen bij een ruimteoorlog. Maar helaas loopt ook in de echte wereld de spanning in de ruimte op. Er is een heuse wapenwedloop aan de gang. In deze aflevering van Voorkennis: drie wetenschappers over oorlog in de ruimte. Met dank aan NTR: Wetenschap en deze wetenschappers: Angelo Vermeulen, ruimtevaartdeskundige, TU Delft Lonneke Peperkamp, militaire ethiek, Radboud Universiteit & De Nederlandse defensie academie Marco Langbroek, ruimte-onderzoeker, TU Delft

Is shampoo schadelijk voor je haar?

De NoPoo-beweging stelt dat je je haar beter niet meer kunt wassen met shampoo. Er zouden namelijk stoffen inzitten die slecht zijn voor je haar, zoals sulfaten, siliconen en parabenen. Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar van de Universiteit van Amsterdam vertelt je in deze video wat daarvan waar is.

Hoe dit bijzondere stukje folie de Elfstedentocht kan redden

Het is door de warme winters al meer dan 25 jaar geleden dat de Elfstedentocht op natuurijs werd gereden. Ook deze winter lijkt de schaatstocht verder weg dan ooit. Toch hoeven we de Elfstedentocht nog niet op te geven. Hoogleraar watermanagement Nick van de Giesen (TU Delft) heeft namelijk speciaal folie waarmee hij water sneller kan laten afkoelen en zo het aanvriezen van ijs een handje kan helpen. Wil je meer weten over het folie uit de video? Het wordt o.a. ontwikkeld door het Amerikaanse chemiebedrijf 3M: https://www.3m.com/3M/en_US/energy-conservation-us/applications/passive-radiative-cooling/

Is hypnose onzin?

Het fenomeen hypnose wordt vaak geassocieerd met magie, gegoochel en circus. Maar hypnose is echt en dus geen trucje. Hypnose is een manier om je brein in een super ontspannen staat te brengen. Daardoor sta je meer open voor suggesties waardoor je zintuigen anders reageren op prikkels. Hoe dat precies werkt onderzochten we in het kleinste theater van Amsterdam samen met neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen.

Moet de Oosterscheldekering weg?

Afbreken of begraven? Zeventig jaar na de Watersnoodramp van 1953 staat de Oosterscheldekering (opnieuw) ter discussie: de houdbaarheid van het beroemdste onderdeel van de Deltawerken is veel korter dan we hadden gehoopt. Want wetenschappers houden er serieus rekening mee dat de zeespiegel verder stijgt dan de veertig centimeter die de kering aankan. Expert waterbouw en natuur Bregje van Wesenbeeck (TU Delft) vertelt waarom klimaatverandering de Oosterscheldekering in de problemen brengt. En waarom de kering ook de dijken verderop in Zeeland kwetsbaar maakt. Plus: hoezo heeft dit ook met mosselen te maken?

Mogelijk dankzij

Met de steun van