Wijzig cookie instellingen
Wageningen Universiteit

Waarom leidt een verstopte neus tot ander eetgedrag?

Een verstopte neus zorgt ervoor dat je minder ruikt. Dat klinkt logisch. Maar welke invloed heeft een verminderd reukvermogen dan op het eten van een lekker versgebakken appeltaart? Sanne Boesveldt (Universiteit Wageningen) is neurowetenschapper en doet onderzoek naar reukstoornissen die kunnen leiden tot eetproblematiek.

Dr. Sanne Boesveldt

Dr. Sanne Boesveldt is neurowetenschapper aan Wageningen University & Research.

neurologie,wetenschapper,science,neus,appeltaart,moleculen,neuronen

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom is het leven zoveel gedoe?

"Laat maar zitten, het is teveel gedoe". Psycholoog Gerdien de Vries (TU Delft) hoort het maar al te vaak. Gedoe zit onze goede voornemens geregeld in de weg: wanneer we gezonder willen eten, geld willen sparen of ons duurzamer willen gedragen. Kijk dit college om te zien hoe je daarmee afrekent.

Hoe overleef jij het personeelstekort?

Overal is een schreeuwend tekort aan personeel. Want nog nooit waren er zó weinig mensen om zó veel werk te doen: in de zomer van 2022 stonden er tegenover elke honderd werkzoekenden maar liefst 143 vacatures. Daardoor blijft werk liggen, en dreigen mensen die wél werken overbelast te raken. Hoe gaan we dat personeelstekort oplossen? Jol Stoffers weet als hoogleraar Employability bij de Open Universiteit dat we het antwoord níet moeten zoeken in robots. Of in het halen van nieuwe arbeidsmigranten of het begeleiden van langdurig werklozen terug de arbeidsmarkt op. Waarom dat niet het ei van Columbus is, en wat er dan wél moet gebeuren legt hij uit in deze aflevering van de Werkplaats. Spoiler: je kunt er zélf ook wat aan doen!

Zo kunnen we ambulances sneller laten rijden met wiskunde

In een levensbedreigende situatie telt elke seconde. Als iemand 112 belt, moet een ambulance daarom binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dit lukt alleen niet altijd. Hoe zorg je ervoor dat de ambulance op tijd aankomt? Wiskundige Sandjai Bhulai (VU Amsterdam) ontwikkelde een algoritme voor ambulances in Flevoland. Dit algoritme weegt razendsnel alle opties af om ambulances zo snel mogelijk naar de juiste plek te sturen.

Hoe schoppen stokstaartjes de evolutietheorie in de war?

Wist jij dat grote vissen ook naar de tandarts gaan en dat sommige dieren ook babysitters hebben? Fenomenen die niet helemaal rijmen met Darwins evolutietheorie. Evolutionair bioloog Sjouke Kingma (Wageningen University & Research) vertelt hoe dit zit.

10% van wereldwijde CO2-uitstoot door voedselverspilling

Die overvolle pan pasta, het laatste restje brood of een stuk fruit dat toch niet meer zo lekker is: alles bij elkaar gooien we meer voedsel weg dan we denken. Maar liefst een vijfde van al het geproduceerde voedsel belandt zo bij het afval. Zonde van het eten, maar ook van het klimaat. Want voedselverspilling zorgt voor bijna 10% (ja echt!) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dr. Erica van Herpen (Wageningen Universiteit) legt uit hoe dat zit - en hoe we minder kunnen verspillen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van