Wijzig cookie instellingen
No items found.
Erasmus Universiteit

Waarom raakt de één wel verslaafd en de ander niet?

“Doen we zo nog één biertje op het terras?”. Je had je nog zo voorgenomen om een dagje geen alcohol te drinken, maar ach, het is wel zo gezellig. Daarbij, dat ene drankje kan vast niet zoveel kwaad. Toch hebben we in Nederland ruim een miljoen probleemdrinkers en is alcohol de grootste oorzaak van verslaving. Hersenwetenschapper Janna Cousijn van de Erasmus Universiteit Rotterdam doet al jaren onderzoek naar het verslaafde brein en vertelt dat het probleem van alcoholverslaving zich waarschijnlijk al ontpopt ver voordat jij je eerste biertje opentrekt. Oproep: Deelnemers gezocht voor meer onderzoek. Blow je bijna iedere dag of drink je bijna iedere dag? Janna zoekt nog deelnemers voor haar onderzoek? Je ontvangt 95 euro en een foto van je brein! Het doel van dit onderzoek is om de effecten van alcohol- en cannabisgebruik op de hersenen en welzijn te vergelijken tussen jongeren en volwassenen. De resultaten van dit onderzoek kunnen ons uiteindelijk meer leren over risico en weerbaarheid op verschillende leeftijden. Meer informatie & aanmelden voor deelname kan via de volgende link: https://uva.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_1MRT16AePDUPZXM

Janna Cousijn

Janna Cousijn is hersenwetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Janna doet al jaren onderzoek naar alcohol- en cannabisverslaving. Zij kijkt hierbij ook voornamelijk naar de invloed van de sociale omgeving.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Wat zegt je poep over je persoonlijkheid?

Wat zegt jouw poep over je persoonlijkheid? Neuro- en voedingswetenschapper Sophie van Zonneveld van het UMC Groningen doet daar onderzoek naar. Op Lowlands verzamelt ze de poep en persoonlijkheidstesten van honderden festivalgangers. Zo probeert ze te achterhalen of bepaalde bacteriën in je darmen samenhangen met persoonlijkheidskenmerken. Misschien wordt het zo wel mogelijk om vroegtijdig psychische stoornissen te ontdekken en ze te voorkomen.

Kan kernenergie ook zonder kernafval?

Kernenergie - het is een relatief schone en betrouwbare vorm van energie. Er kleeft echter ook een nadeel aan: het radioactieve afval. Maar is dit wel echt afval? Energie-ethicus Behnam Taebi van TU Delft zegt van niet en legt in deze Werkplaats uit hoe we dit afval kunnen hergebruiken als bron van energie.

Waarom jij je (niet) schaamt?

Sommige mensen lijken helemaal geen schaamte te kennen. En speciaal voor deze aflevering hebben we zo iemand gevonden: Appie Mussa. Vandaag is hij ons proefkonijnen, en als iemand hem op de proef kan stellen dan is het psycholoog Aukje Nauta (Universiteit Leiden). Samen met Appie en Aukje onderzoeken we of het mogelijk is om je echt helemaal nergens voor te schamen. En wat als je je wel regelmatig schaamt? Ook daar heeft Aukje een oplossing voor.

Is tandenknarsen echt zo slecht voor je?

Doe jij wel eens aan tandenknarsen? Dan ben je niet de enige: zeker 12% van de Nederlanders knarst weleens de tanden op elkaar. Veel mensen denken dat het slecht voor je is, maar dat is niet helemaal waar. Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Universiteit van Amsterdam/Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt je in deze video waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn.

Steeds minder mannetjes zeeschildpadden. Hoe zit dat?

Het aantal vrouwtjes zeeschildpadden neemt toe en het aantal mannetjes neemt af. Zo erg zelf dat het voortbestaan van zeeschildpadden in gevaar komt. Hoe komt dit en wat kunnen wij mensen doen? Dierenliefhebber Wildebras vroeg het aan de Universiteit van Nederland. Bioloog Mátyás Bittenbinder van VU Amsterdam vertelt ons bij Diergaarde Blijdorp alles over het liefdesleven van de zeeschildpad en hoe we dit dier kunnen redden.

Mogelijk dankzij

Met de steun van