Universiteit Leiden

Waarom vind jij een vegetarier soms zo irritant?

Stel: je staat op een feestje en er komt een schaal met borrelhapjes aan. En nét als jij in je bitterbal wilt happen, hoor je vanaf links "Nee dankje, ik eet geen vlees, dat vind ik zó zielig voor die diertjes!" Wedden dat die bitterbal een stuk minder lekker smaakt? In dit college heeft psycholoog Florien Cramwinckel (Leiden University) het wetenschappelijke bewijs waarom niet-vegetariërs een vegetariër stiekem soms irritant vinden (en dat dit andersom helemaal niet zo is).   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Florien Cramwinckel schreef al eerder over dit onderwerp. Lees er meer over op NEMO Kennislink.

key notes

dr. Florien Cramwinckel

Als vleeseter was Florien Cramwinckel (Leiden University) enorm gefascineerd door het fenomeen dat 'wij' (en dat zijn dan voor het gemak nu even de vleeseters) vaak wat geïrriteerd raken door vegetariërs. En hoe vegetariërs op hun beurt soms onaardige opmerkingen uit het vlees-eet-kamp krijgen. Zit hier een wetenschappelijke verklaring achter? Dat bleek zeker het geval, zo laat haar promotieonderzoek zien.

vlees,vervelend,dieren,zielig

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Wat maakt Rembrandt een scheikundig wonder?

De Nachtwacht zoals die nu in het museum hangt, is niet meer hetzelfde als toen Rembrandt de laatste penseelstreken toevoegde. De olie en pigmenten op schilderijen reageren met elkaar en de omgeving waardoor verf verandert of soms zelfs verdwijnt. Scheikundige Joen Hermans (Universiteit van Amsterdam & Rijksmuseum) laat zien welke chemische reacties allemaal plaatsvinden op een kunstwerk.

Waarom springt een bal nooit spontaan op tafel?

Sommige dingen zijn voor ons onomkeerbaar. Een bal valt altijd naar beneden, een kop thee koelt altijd af en de tijd gaat altijd vooruit. Volgens de natuurkundige wetten is de kans dat deze verschijnselen omgekeerd optreden extreem onwaarschijnlijk, maar... niet onmogelijk! In dit college vertelt Rob Hagmeijer (Universiteit Twente) hoe dat zit.

Wat zijn de feiten en fabels over de woningmarkt?

Dat de woningmarkt in een diepe crisis zit, is een feit. Maar er gaan ook een aantal fabeltjes rond over de woningmarkt. In deze video zet Piet Eichholtz (Maastricht University) alle kletspraat en waarheden op een rijtje.

Waarom kan jij geen huis vinden?

We zitten momenteel in de grootste woningcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn meerdere oorzaken voor, maar één factor is het allerbelangrijkst volgens Piet Eichholtz (Maastricht University). Hij vertelt in deze video wat dit is én hoe we hierdoor de woningnood zouden kunnen oplossen.

Hoe ontstaan nieuwe varianten van het coronavirus?

We hebben al de Britse, Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant van het coronavirus. Nu duiken er steeds meer berichten op over de Indiase versie. Maar hoe ontstaan al die verschillende varianten eigenlijk? Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt het uit in 1 minuut.

Mogelijk dankzij

Met de steun van