drugs,preventie,nwa,nationale,wetenschapsagenda,afschrikken
Waarom werkt bangmakerij niet ontmoedigend als het gaat om drugs?
Drugs gebruiken is niet per se goed is voor de gezondheid, dat weten we allemaal. Maar we weten óók allemaal dat dit geen reden is om het dan helemaal niet te doen. Integendeel. Hoe zorg je dan voor de juiste aanpak om gebruikers op de risico's te wijzen, zonder met een belerend vingertje te zwaaien? Gjalt-Jorn Peters weet hoe het zit. Dit is een college in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De NWA is een verzameling van zo’n 12.000 prikkelende vragen die door het Nederlandse publiek gesteld zijn over zo'n beetje ALLES en waarmee wetenschappers aan de slag zijn gegaan. Vragen van "Hoe zwaar is licht?" tot "Hoeveel mensen kan de wereld aan?": alles komt voorbij. Meer weten over het onderwerp waar Gjalt-Jorn Peters het over heeft? Check de NWA-route over preventie. Nieuwsgierig naar de andere vragen gesteld aan de Wetenschapsagenda? Check de digitale agenda om te grasduinen of gericht te zoeken tussen al deze vragen.
Volgende video:
Een goede baan, een groot huis of de beste cijfers - we willen allemaal succesvol zijn. Maar kun je succes echt afdwingen door hard te werken of speelt geluk een grotere rol? Socioloog Thijs Bol (UvA) onderzoekt hoe wij naar succes kijken en welke gevolgen prestatiedruk heeft. Dit doet hij met proefpersonen op een plek waar je het misschien niet zo snel zou verwachten: op Lowlands!
Iedere cel in je lichaam heeft een functie: van een niercel tot een hersencel, en natuurlijk de zaad- en eicellen. En eenmaal een niercel, of eicel, dan wordt het geen andere cel meer. Tot nu, want in het lab kunnen wetenschappers van een huidcel, een andere cel maken. Zoals bijvoorbeeld een zaadcel. Hoe dat werkt vertelt voortplantingsbioloog Callista Mulder (Amstedam UMC).
Je eigen gedachten bewerken door beweging en licht. Het klinkt onwerkelijk, maar het wordt toch gedaan met EMDR-therapie. Dit is een effectieve manier om nare herinneringen minder heftig te maken wanneer je eraan terugdenkt. Wat EMDR precies is en hoe het werkt, wordt uitgelegd door Kevin van Schie, psycholoog aan Tilburg University.
Boomers, zoomers, millennials en xennials. We vinden het heerlijk om elkaar in te delen in generaties. Maar zegt de generatie waartoe je behoort echt iets over je identiteit? En bestaan deze labeltjes volgens de wetenschap eigenlijk wel? We vragen het gen-x’er Bram Peper. Socioloog aan Tilburg University.
Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Ook studenten hebben daar last van. Peter Boelhouwer van de TU Delft is de woningmarktexpert van Nederland en heeft wel een aantal oplossingen. Hij legt ze aan je uit. Juist ook opletten als je geen student bent, misschien kan je wel helpen.