Wijzig cookie instellingen
No items found.
Maastricht University

Waarom word je duizelig als je dronken bent?

Hoe komt het dat je staat te tollen op je benen als je een glaasje te veel op hebt? Ooit wel eens gedacht dat het iets te maken zou kunnen hebben met je evenwichtsorgaan? Professor Kingma legt uit wat er in je evenwichtsorgaan gebeurd als je te veel alcohol in je bloed hebt en wat de beste remedie is tegen een kater. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Knallende koppijn, slappe benen en met een beetje pech nog misselijk ook. Lastig, zo’n kater. Had je ook maar niet zoveel moeten drinken. Lees meer.

Prof. dr. Herman Kingma

Herman Kingma is professor hoogleraar Klinische vestibulologie en is verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Hij is niet alleen een lopende encyclopedie op het gebied van ons evenwichtsorgaan, ook doet hij baanbrekend onderzoek naar evenwichtsstoornissen. In 2011 sleepte hij de Ignoble Nobelprijs in de wacht, een alternatief voor de Nobelprijs voor onderzoekers die mensen aan het lachen maken, maar ook aan het denken zetten.

vestibuloloog,vestibulologie,duizelig,evenwicht,orgaan,stoornis,dronken,alcohol,duizelig,draaien,kater

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom kun je alles in je dromen?

Een draak met het hoofd van je schoonmoeder - dat klinkt gek, maar in je dromen zou je zo'n draak prima tegen kunnen komen. Wie weet vlieg je dan wel gewoon weg, of heb je superkrachten. Best raar eigenlijk, dat we in onze dromen kunnen doen wat we maar willen. Slaaponderzoeker Christa van der Heijden (Universiteit van Amsterdam) legt uit wat er in onze hersenen gebeurt als we slapen.

Zo maak je zaadcellen in een lab 🧫

Iedere cel in je lichaam heeft een functie: van een niercel tot een hersencel, en natuurlijk de zaad- en eicellen. En eenmaal een niercel, of eicel, dan wordt het geen andere cel meer. Tot nu, want in het lab kunnen wetenschappers van een huidcel, een andere cel maken. Zoals bijvoorbeeld een zaadcel. Hoe dat werkt vertelt voortplantingsbioloog Callista Mulder (Amstedam UMC).

Waarom oogbewegingen je van je trauma’s afhelpen (EMDR)

Je eigen gedachten bewerken door beweging en licht. Het klinkt onwerkelijk, maar het wordt toch gedaan met EMDR-therapie. Dit is een effectieve manier om nare herinneringen minder heftig te maken wanneer je eraan terugdenkt. Wat EMDR precies is en hoe het werkt, wordt uitgelegd door Kevin van Schie, psycholoog aan Tilburg University.

Generaties: bestaan ze eigenlijk wel?

Boomers, zoomers, millennials en xennials. We vinden het heerlijk om elkaar in te delen in generaties. Maar zegt de generatie waartoe je behoort echt iets over je identiteit? En bestaan deze labeltjes volgens de wetenschap eigenlijk wel? We vragen het gen-x’er Bram Peper. Socioloog aan Tilburg University.

Waarom zijn de studentenkamers op? - en hoe we dit oplossen

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Ook studenten hebben daar last van. Peter Boelhouwer van de TU Delft is de woningmarktexpert van Nederland en heeft wel een aantal oplossingen. Hij legt ze aan je uit. Juist ook opletten als je geen student bent, misschien kan je wel helpen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van