Wijzig cookie instellingen
No items found.
Vrije Universiteit Amsterdam

Waarom worden we steeds ouder?

Zou jij graag 100 jaar oud worden? Als je nu geboren zou worden - en een meisje bent - dan heb je vijftig procent kans om 100 jaar of ouder te worden! Hoe is dat mogelijk? En betekent dat ook dat we steeds gezonder oud worden? Je hoort het van internist-ouderengeneeskundige Andrea Maier van de Vrije Universiteit!   Wil je meer weten? We worden steeds ouder. Is het evolutionair gezien nuttig om oud te worden? En wat zijn de gevolgen van het ouder worden voor de samenleving? Lees verder op kennislink.nl

Prof. dr. Andrea Maier

Prof. dr. Andrea Maier  is een jeugdige hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en internist-ouderengeneeskundige bij VUmc.  Kunnen we de cellen die het verouderingsproces in gang zetten helemaal weghalen? En wat kun je nu al doen om het ouder worden tegen te gaan? In de colleges van prof. dr. Andrea Maier dip je vast een teentje in de poel van het eeuwige leven. Soort van.

ouder,worden,geboren,internis,geneeskunde

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom denken we automatisch in hokjes?

Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten; is het een jongen of een meisje? En die hokjes blijven vaak de rest van je leven een rol spelen, ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen- of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem @Sorayariem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken. Wil je meer weten transgender zijn, non-binair zijn of andere vormen van genderdiversiteit? Op de site van transvisie kan je veel informatie vinden en zij hebben ook een hulplijn die je kan bellen: https://transvisie.nl

Wat was er eerder: De kip of het ei? Het definitieve antwoord.

Heb jij je altijd al afgevraagd wat er nou eerder was, de kip of het ei? Geen zorgen want paleontoloog Melanie During (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft voor jouw het wetenschappelijk antwoord! Ook vertelt ze hoe het ei precies is ontstaan en waar de huidige kip vandaan komt. Tip: het antwoord heeft te maken met evolutie.

Kan je werkdag ook in 4 uur?

5 dagen per week, 8 uur lang werken. Het klinkt misschien heel normaal. Maar zou jij hetzelfde werk ook in 4 uur per dag kunnen doen? Verschillende productiviteitsgoeroes beweren dat dit tot een gelukkiger en productiever leven zou leiden. Arbeids- en organisatiepsycholoog Annet de Lange (Open Universiteit) zocht uit hoe haalbaar dit is en of dat voor alle beroepen mogelijk is.

Overal camera's: Kan je nog ongezien over straat?

Say cheese! Je ziet ze misschien niet altijd, maar er zijn in Nederland honderdduizenden camera's die je vastleggen. Onbespied over straat wandelen, kan bijna niet meer. De vraag is natuurlijk; mogen al die camera's jou wel filmen en is het erg als dat gebeurt? Jurist Anna Berlee (Open Universiteit) houdt van dat soort vraagstukken en kent de regels precies. Zij geeft je een kijkje in de wereld van de camera en dat doet ze voor ónze camera en microfoon. Big Brother is watching you!

Kun je het brein van een misdadiger repareren?

Heb jij een kort lontje?💣 Raak je vaak betrokken bij opstootjes? Dan biedt de wetenschap een oplossing: door je hersenen een klein beetje onder stroom te zetten, kun jij meer grip krijgen op je emoties.⚡ Oké, we geven toe dat dit best wel spannend klinkt. Toch is dit precies waar hersenwetenschapper Josanne van Dongen (Erasmus Universiteit Rotterdam) onderzoek naar doet. Door middel van hersenstimulatie probeert zij misdadigers op het rechte pad te krijgen. Speciaal voor deze aflevering mocht onze redacteur Eliane het experiment ook eens ondergaan. Benieuwd hoe dat eruit ziet, bekijk dan de video!

Mogelijk dankzij

Met de steun van