conflict,wereldwijd,globaal,risk

Waarom zal er altijd oorlog zijn?
Eeuwenlang was oorlog lekker overzichtelijk. Twee legers tegenover elkaar en vechten maar. Het doel? Territoriumwinst. Net Stratego. Maar de internationale politiek van vandaag kun je beter vergelijken met een potje Risk: je weet nooit wat er op het opdrachtkaartje van je tegenstander staat. En precies die onzekerheid zorgt ervoor dat oorlog waarschijnlijk nooit zal helemaal uitgebannen wordt, legt Bertjan Verbeek (Radboud Universiteit) je uit in dit college. Al is er wel wat aan te doen. Kijken dus, voor een lesje "Risk-voor-gevorderden". Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Oorlog was in het verleden niet altijd onzeker. In het oude Griekenland hadden oorlogen juist een beperkt karakter. Lees meer over deze oorlogen met spelregels op Kennislink.


Volgende video:
Afbreken of begraven? Zeventig jaar na de Watersnoodramp van 1953 staat de Oosterscheldekering (opnieuw) ter discussie: de houdbaarheid van het beroemdste onderdeel van de Deltawerken is veel korter dan we hadden gehoopt. Want wetenschappers houden er serieus rekening mee dat de zeespiegel verder stijgt dan de veertig centimeter die de kering aankan. Expert waterbouw en natuur Bregje van Wesenbeeck (TU Delft) vertelt waarom klimaatverandering de Oosterscheldekering in de problemen brengt. En waarom de kering ook de dijken verderop in Zeeland kwetsbaar maakt. Plus: hoezo heeft dit ook met mosselen te maken?
.png)
Jouw interne biologische klok bepaalt of je makkelijk opstaat of niet. Dus als je je nog even omdraait, nadat de wekker is gegaan, kan je die klok gerust de schuld geven. Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de biologische klok al jaren. Hij vertelt dat we niet één biologische klok hebben, maar talloze klokken door ons hele lichaam. Zij bepalen deels hoe organen hun werk doen en hoe we ons voelen. En loopt je klok uit de pas, dan kan een goede ochtendwandeling helpen die te resetten.
.jpg)
Is het nou beter om helemaal géén alcohol te drinken, of kun je beter elke dag wél een biertje of wijntje doen? Vanuit de wetenschap komen soms tegenstrijdige signalen. Gezondheidswetenschapper Dike van de Mheen (Tilburg University) legt uit hoe het zit én vertelt je waarom het zo verwarrend is. Ook hoor je over de verschillen tussen jongeren en volwassen, én waarom vrouwen eerder dronken worden dan mannen - én wat de overgang (menopauze) daarmee te maken heeft.
.png)
Kunsthistoricus Liselore Tissen (TU Delft, Universiteit Leiden) onderzoekt schilderijen het liefst met de nieuwste technologie. In het Mauritshuis heeft ze een schilderij tot in detail laten inscannen om er achter te komen of het een echte Rembrandt is. De Universiteit van Nederland mocht daar bij hoge uitzondering bij zijn. Wie weet heeft het Mauritshuis er volgend jaar zomaar een topstuk bij.

De quantumcomputer gaat onze wereld veranderen op een manier die we ons niet eens kunnen voorstellen. Door zijn enorme rekenkracht kan de quantumcomputer supersnel moeilijke berekeningen maken, waar je eigen computer meer dan een miljoen jaar over zou doen. Ook kunnen we grote stappen zetten in de wetenschap, zoals het ontwikkelen van gepersonaliseerde medicijnen of energie-efficiëntere batterijen. Natuurkundige Anne-Marije Zwerver (TU Delft) legt in deze video uit hoe deze computer van de toekomst precies werkt. Heb jij straks ook een quantumcomputer thuis?
