Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit van Amsterdam

Waarom zien aliens holbewoners als ze naar de aarde kijken?

Kunnen we reizen in de tijd? Volgens professor Ralph Wijers hoef je daarvoor alleen maar naar een fonkelende sterrenhemel of een zonsondergang te kijken. De zon staat bijvoorbeeld 150 miljoen km van ons vandaan. Het licht van de zon heeft ruim acht minuten nodig om ons te bereiken. Dat betekent dus dat een zonsondergang altijd oud nieuws is!   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. 50 jaar geleden ontdekte de geboren Nederlander Maarten Schmidt de afstand tot quasars, die tot dan toe werden gezien als ‘vreemde’ sterren. Lees meer.

prof. dr. Ralph Wijers

Een oerknal van een paukenslag: prof. dr. Ralph Wijers van de Universiteit van Amsterdam keert in het derde seizoen terug naar de Universiteit van Nederland! Wijers is hoogleraar Hoge Energie Astrofysica en verbonden aan het Sterrenkundig Anton Pannekoek Instituut. In zijn colleges gaat hij feit en fictie rondom de oerknal scheiden.

tijdreizen,tijd,relativiteit,zon,aarde,heelal,zonsondergang,sterren

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom valt een boterham altijd verkeerd op de grond?

Je bent lekker je bammetje aan het smeren en ineens doe je iets onhandigs: je laat de boterham van de tafel vallen. Waarom belandt die dan áltijd met de besmeerde kant naar beneden? Of die boterham echt altijd met de besmeerde kant op de grond belandt, kan aan verschillende factoren liggen. Het heeft een natuurkundige verklaring, maar het is misschien niet wat je denkt. Terwijl jullie naar de uitleg van Minke Berghuis (Natuurkundige aan de Universiteit Twente) kijken, gaan wij de troep even opruimen...

Eindelijk gelukt: echte kaas zonder koemelk

Het gaat hier dus niet om plantaardige kaasjes, maar om kaas die lijkt op koeienkaas, smelt als koeienkaas, smaakt als koeienkaas, zonder dat er ook maar één koe of ander dier aan te pas komt. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn erin geslaagd zo'n kaasje te maken. De eiwitten in de kaas zijn gemaakt door gisten. Je kan deze mozzarella op dit moment nog nergens op de wereld kopen, maar grote kans dat je hem in de toekomst wel gaat eten. Levensmiddelentechnoloog Etske Bijl (Wageningen Universiteit) laat ons zien hoe ze zo'n kaas maakt.

Zijn cryptomunten nou onzin of niet?

Snel rijk worden door al je geld in zogenaamde cryptocurrencies zoals bitcoin te stoppen, is dat slim? Niet als je op zoek bent naar een veilige manier om je geld te bewaren. Want de waarde van je euro's wordt bewaakt door de overheid, maar de waarde van crypto's kan ontzettend op en neer gaan. En zo kun je heel wat geld verliezen. In deze aflevering van Universiteit van Nederland Legt Uit vertelt econoom en jurist Annelieke Mooij (Tilburg University) je wat er niet goed gaat bij crypto's, en waarom alle complottheorieën over 'gewoon geld' eigenlijk nergens op slaan.

Dit is hoe vanaf 2026 CO2 onder de Noordzee wordt gestopt

De aarde warmt op en dus moet de uitstoot van CO2 omlaag. Dat gaat alleen niet zo snel en in de tussentijd zitten we wel met teveel CO2 in de lucht. Wat nou als je dat in de grond kan stoppen, onder de Noordzee? Geoloog Anne Pluymakers (TU Delft) legt uit hoe je dat veilig kan doen - zonder aardbevingen of lekkages.

Ken je de drie grote do's en don'ts van tandenpoetsen?

Moet je nou voor of na het eten tandenpoetsen? Tandheelkundige Egija Zaura van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft je in deze Legt Uit het antwoord op die vraag waar heel veel mensen een heel heftige mening over hebben. Plus nog twee dingen die je moet weten om een gezond gebit te hebben en te houden: niet alleen suiker is slecht voor je, en mondwater is juist lang niet altijd góed voor je.

Mogelijk dankzij

Met de steun van