leren,onthouden,geheugen,google,studeren

Waarom zou je nog iets leren als je het ook kunt googelen?
"Hé Google, wat is de wortel van negen?" of "Hé Siri, hoe vraag je de weg in het Spaans?". Het internet heeft vrijwel overal een antwoord op. Je kunt je dan ook afvragen waarom je nog iets uit je hoofd zou moeten leren. Onderwijswetenschapper Tim Surma (Open Universiteit) legt in dit college uit wat het belang van leren is en waarom het belangrijk is dat wij op de basisschool massaal de tafel van drie opdreunen. Tim Surma doet promotieonderzoek aan de Open Universiteit en is Research Manager in het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren aan de Thomas More Hogeschool in België. Hij schreef een boek Wijze Lessen, gratis te downloaden op www.wijzelessen.nu vanaf begin oktober 2019.


Volgende video:
Kernenergie - het is een relatief schone en betrouwbare vorm van energie. Er kleeft echter ook een nadeel aan: het radioactieve afval. Maar is dit wel echt afval? Energie-ethicus Behnam Taebi van TU Delft zegt van niet en legt in deze Werkplaats uit hoe we dit afval kunnen hergebruiken als bron van energie.

Sommige mensen lijken helemaal geen schaamte te kennen. En speciaal voor deze aflevering hebben we zo iemand gevonden: Appie Mussa. Vandaag is hij ons proefkonijnen, en als iemand hem op de proef kan stellen dan is het psycholoog Aukje Nauta (Universiteit Leiden). Samen met Appie en Aukje onderzoeken we of het mogelijk is om je echt helemaal nergens voor te schamen. En wat als je je wel regelmatig schaamt? Ook daar heeft Aukje een oplossing voor.

Doe jij wel eens aan tandenknarsen? Dan ben je niet de enige: zeker 12% van de Nederlanders knarst weleens de tanden op elkaar. Veel mensen denken dat het slecht voor je is, maar dat is niet helemaal waar. Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Universiteit van Amsterdam/Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt je in deze video waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn.

Het aantal vrouwtjes zeeschildpadden neemt toe en het aantal mannetjes neemt af. Zo erg zelf dat het voortbestaan van zeeschildpadden in gevaar komt. Hoe komt dit en wat kunnen wij mensen doen? Dierenliefhebber Wildebras vroeg het aan de Universiteit van Nederland. Bioloog Mátyás Bittenbinder van VU Amsterdam vertelt ons bij Diergaarde Blijdorp alles over het liefdesleven van de zeeschildpad en hoe we dit dier kunnen redden.
.jpg)
Van boerenprotesten tot klimaatdemonstraties, we demonstreren wat af in Nederland. En hoewel demonstreren een mensenrecht is, kunnen sommige protesten de openbare orde flink verstoren. Wat mag je eigenlijk allemaal wel en niet als demonstrant? En wanneer gaat de overheid te ver in het inperken van het demonstratierecht? Rechtswetenschapper Noor Swart (Rijksuniversiteit Groningen) legt in deze video uit hoe het precies zit met het Nederlandse demonstratierecht. Waarom mogen demonstranten eigenlijk veel meer dan we denken?
