oud,advies,operatie,te,oud,duur,geneeskunde,leeftijd
Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie?
Dokters willen hun patiënten het liefste beter maken. Maar hoe kom je erachter of het nog verstandig is om een al wat oudere patiënt te opereren? Ga zelf in de startblokken staan bij het kijken van dit college, want we gaan testen wat jouw ware leeftijd is. We verklappen alvast dat Andrea Maier, internist-ouderengeneeskundige - deze testen glansrijk doorstaat! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. De zorg wordt steeds duurder, ook voor gezonde mensen. Hoe ver gaat de solidariteit van gezonde mensen met zieken? Heeft iemand die rookt, drinkt en slecht eet wel evenveel recht op zorg als de brave, gezond levende Hendrik? Lees verder op kennislink.nl
Volgende video:
Een draak met het hoofd van je schoonmoeder - dat klinkt gek, maar in je dromen zou je zo'n draak prima tegen kunnen komen. Wie weet vlieg je dan wel gewoon weg, of heb je superkrachten. Best raar eigenlijk, dat we in onze dromen kunnen doen wat we maar willen. Slaaponderzoeker Christa van der Heijden (Universiteit van Amsterdam) legt uit wat er in onze hersenen gebeurt als we slapen.
Iedere cel in je lichaam heeft een functie: van een niercel tot een hersencel, en natuurlijk de zaad- en eicellen. En eenmaal een niercel, of eicel, dan wordt het geen andere cel meer. Tot nu, want in het lab kunnen wetenschappers van een huidcel, een andere cel maken. Zoals bijvoorbeeld een zaadcel. Hoe dat werkt vertelt voortplantingsbioloog Callista Mulder (Amstedam UMC).
Je eigen gedachten bewerken door beweging en licht. Het klinkt onwerkelijk, maar het wordt toch gedaan met EMDR-therapie. Dit is een effectieve manier om nare herinneringen minder heftig te maken wanneer je eraan terugdenkt. Wat EMDR precies is en hoe het werkt, wordt uitgelegd door Kevin van Schie, psycholoog aan Tilburg University.
Boomers, zoomers, millennials en xennials. We vinden het heerlijk om elkaar in te delen in generaties. Maar zegt de generatie waartoe je behoort echt iets over je identiteit? En bestaan deze labeltjes volgens de wetenschap eigenlijk wel? We vragen het gen-x’er Bram Peper. Socioloog aan Tilburg University.
Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Ook studenten hebben daar last van. Peter Boelhouwer van de TU Delft is de woningmarktexpert van Nederland en heeft wel een aantal oplossingen. Hij legt ze aan je uit. Juist ook opletten als je geen student bent, misschien kan je wel helpen.